Hlavní obsah

Pes a psovod je tým, ve kterém panuje důvěra, říká Zuzana Marthalerová

Novinky, Leona Roháčková

Ve dnech 25. - 26. srpna 2012 se v německém Rottweilu konalo Mistrovství světa rotvajlerů, kde české družstvo vybojovalo čtvrté místo. Osmé místo na světě v kategorii jednotlivců patří od neděle feně Kirke Ballotada Zuzany Marthalerové. Obě dámy reprezentují Kynologický klub Nezamyslice.

Foto: Hana Toušková

Rotvajleři jsou vynikající obranáři

Článek

Zuzka Marthalerová se narodila v Olomouci a do svých deseti let vyrůstala v Rýmařově. Její rodina ale pochází z Prostějova, ke kterému Zuzka dodnes cítí největší pouto. V roce 1968 rodina emigrovala do Vídně, rok poté do Curychu. „Pro mne to bylo hodně těžké, chyběl mi domov, stýskalo se mi po příbuzných, po celé zemi,“ vzpomíná.

Původně pracovala jako bankovní úřednice, nakonec se ale stala profesionálním psovodem. Zuzka se do Čech stále vrací a v nejbližší době zakotví natrvalo v malé obci na Prostějovsku. Její současnou psí smečku tvoří již zmíněná fena Kirke a pes Osiris z vynikající chovné stanice Ballotada Magdy Moravcové z Osíčan.

Život s rotvajlery

Zuzanu provází psi od malička. K rotvajlerům se dostala u přátel a byla to životní láska. "Pro své kořeny jsem se rozhodla pro rotvajlery z českého chovu a z Moravy, byla to pro mne otázka důvěry a citu," vzpomíná. Dnes šestiletá Kirke je Zuzčin druhý rotvajler, o dva roky později si z Osíčan odvezla dnes čtyřletého Osirise.

"Rotové (pozn. red. slangový výraz pro rotvajlery) jsou velké osobnosti s pevnou povahou, tvrdostí a věrností. Na druhé straně jsou ale velice citliví a mazliví. Mají úžasnou sílu, což se nesmí podcenit. Je pro ně  důležitá spravedlivost, jsou nebojácní," popisuje Zuzana své psy s tím, že ale nejsou pro každého.

Chovatel nesmí být netrpělivý, psa musí nechat psychicky dozrát a nenakládat mu nadměrnou zátěž. V každém případě je nutný výborný kontakt se psem, založený na citu a dokonalé znalosti jeho smýšlení. Kirke a Osiris každoročně skládají speciální zkoušky služebních psů, které obsahují situace, které musí umět služební pes zvládnout. Kromě toho se pravidelně zúčastňuji zkoušek pracovních plemen a mistrovství.

"Několikrát jsem byla na mistrovství světa RTW, Kirké se mnohokrát umístila na závodech a zkouškách, je nositelkou titulu CACIT, šampion práce. Vloni s přehledem vyhrála právě v Rottweilu Velkou cenu," dodává Zuzka s tím, že Kirké je vždy připravena pracovat, je ráda centrem pozornosti a navíc miluje publikum. Na Mistrovství světa rotvajlerů 2012, neboli IFR World Championship 2012, se soutěžilo v  poslušnosti, stopách a obraně. Na stopě dosáhla Kirke vynikajících 96 bodů, v obraně 91 bodů a v poslušnosti 90 bodů, což jí zajistilo celkově vynikající osmé místo mezi pěti desítkami soutěžících z šestnácti zemí světa.

"Sportovní kynologie mi přináší především hodně radosti, je mi kompenzací všedních starostí a náročného povolání. Ve sportu jsme tým – pes a jeho psovod, důvěra a upřímnost," tvrdí Zuzka. Baví ji závodit, ráda se měří s ostatními. "Jde o to, že na závodech člověk zhodnotí svou práci, jsou to nenahraditelné zkušenosti," dodává s tím, že se chce zasloužit o lepší přístup k rotvajlerům a o respektování této rasy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám