Hlavní obsah

Perníková chaloupka s tisícovkou perníků a prstovým tlustoměrem stojí u Pardubic

Novinky, Leona Roháčková
Aktualizováno

V budově bývalého Loveckého zámečku z roku 1882 v Rábech u Pardubic se skrývá nejedno překvapení. Před deseti lety zde bylo otevřeno Muzeum perníku a pohádek Perníková chaloupka. Po celý rok nabízí jedinečný a velmi pestrý program pro všechny generace návštěvníků.

Foto: pernikova-chaloupka.cz

Prstový tlustoměr vám hned řekne, kam patříte

Článek

Perníková chaloupka je nejen muzeem perníku, ale slouží i jako výletní místo pro všechny, kdo nepřestali věřit na pohádky. Po celý rok zde můžete ochutnat Medové zážitky z Perníkové chaloupky, které potěší zrak, hmat, sluch, čich i chuť a smysl pro humor.  

Zatímco dospělé zaujme historie perníkářského řemesla a pardubického perníku, pro děti je připraveno neobvyklé zamyšlení nad pohádkou O perníkové chaloupce.

Medový ráj

Výstavní expozice Medový ráj obsahují přes tisíc perníků z celé ČR. Jedná se většinou o vítězné práce z různých soutěží. K vidění jsou vytlačované perníky, které jsou vyrobeny ze starých historických forem. Perníky napekli v Muzeu východních Čech v Hradci Králové, v muzeu v Jilemnici, Chlumci nad Cidlinou, v Klatovech, Velvarech, Kladně, či ve Slaném.

Prohlédnete si zde i kolorované marcipány, které vyrobila z dřevěných forem Jana Heimerová z Paskova. Za pozornost stojí velký Trojanovický betlém, který upekla a nazdobila Marie Musilová z Trojanovic u Frenštátu pod Radhoštěm. K nakousnutí svádí perníkový císařský kočár nebo Pražské Jezulátko. Prohlédnete si, jak vypadá perník z volné ruky, uvidíte spoustu dřevěných forem od Oldřicha Kvapila z Hořic.

Medové zážitky zahrnují návštěvu městečka Perníkov, putování tajuplným lesem do Perníkářské dílny Ježibaby a dále do Medového ráje, Nebe a Pekla.

Jeníček a Mařenka

Stálá expozice v Perníkové chaloupce připomíná zajímavé osobnosti - nositele jmen Jan a Marie. Je jich obrovské množství: král Jan Lucemburský, Jan Žižka z Trocnova, Mistr Jan Hus, Jan Amos Komenský, Jan Evangelista Purkyně, kat Jan Mydlář, stavitel Jan Perner, letec Jan Kašpar, Marie Terezie, Jan Blahoslav, Jan Jakub Ryba, Jan Neruda, Jan Masaryk, Jan Werich, Jan Palach, Jan Becher...

Síň slávy Jeníčků a Mařenek je ztvárněna jako velká úřední místnost - Perníková matrika. Vždyť všechny slavné osobnosti spojuje skutečnost, že byly úředně zapsány do matriky. Místnosti dominuje obrovská úřední deska, veliké razítko a také hodiny, jež jakoby šly proti času. Teprve při bližším zkoumání zjistíte, že ukazují správně. Právě na počest Jeníčků a Mařenek se v muzeu každoročně koná jejich setkání. 

Prstový tlustoměr

V prstovém tlustoměru, což je jakýsi měřič vykrmenosti, si můžete změřit ukazováček. Nabízí čtyři "konfekční" velikosti - párátko, hubeňour skoro zralý a do pece.

Perníková chaloupka je otevřena celoročně od 9 do 17 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám