Hlavní obsah

Pavol Lukša navštívil Bohumín

Novinky, Karla Fodorová

Pavol Lukša je starostou Čeladné a předsedou krajské organizace TOP 09 v Moravskoslezském kraji. Až do rozpuštění Poslanecké sněmovny 28. srpna byl jejím poslancem za TOP 09, předsedou zemědělského výboru a od února 2013 zasedá v dozorčí radě vinařského fondu.

Foto: Karla Fodorová
Článek

Program jeho návštěvy Bohumína, jež se uskutečnila v sobotu 7. září, byl pestrý a zajímavý. První část tvořilo seznámení s dopravním systémem města Bohumína a prohlídka cykostezek v jeho okolí. Druhá část sestávala z návštěvy městských částí Šunychl a Starý Bohumín.

V Šunychlu si prohlédl areál bývalé loděnice na Kališově jezeře. Také navštívil dnes opuštěné přístaviště na řece Odře u osady Kopytov, kde byla vybudována 40 metrů dlouhá nákladová hrana provizorního přístavu Bohumín a kde první plavba s materiálem (50 tun trubek pro NDR) se uskutečnila 5. dubna 1975.

V osadě Kopytov Pavol Lukša přijal pozvání SDH Kopytov a přijel podpořit soutěžící hasiče. Nejlepším předal ceny, které byly pořízeny s jeho podporou. Všem hasičům a hasičkám popřál mnoho radosti z hasičského sportu a těm, kteří letos založili tradici a poprvé přijali putovní pohár, mnoho úsilí, aby i napříště pohár získali.

V podvečer se přesunul do Starého Bohumína, aby přijal účast na starobohumínské poutní slavnosti. V kostele Narození Panny Marie ve Starém Bohumíně se zúčastnil slavnostní mše, kterou celebroval P. Oldřich Prachař, farář baziliky sv. Jakuba Staršího v Praze.

Mši doprovodila a za varhany na kůru usedla renomovaná varhanice Irena Chřibková, která ze Starého Bohumína pochází. V současnosti působí jako titulární varhanice v bazilice sv. Jakuba Staršího v Praze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám