Hlavní obsah

Pavlína Gardianová vystavuje obrazy, na kterých je zachycena láska, duše i tělo

Novinky, Lenka Žáčková

V pátek 25. března byla ve výstavních prostorách městského muzea v Lomnici nad Popelkou slavnostně zahájena výstava obrazů a akvarelů staropacké výtvarnice Pavlíny Gardianové. O úvodní slovo a zároveň i kulturní část programu se postará známý český politik, hudebník a spisovatel Petr Štěpánek.

Foto: Archiv Pavlíny Gardianové

Pavlína Gardianová

Článek

Výstava je koncipována jako průřez tvorby několika posledních let. Většinu obrazů je protknuta láskou a krásou ženského těla. Až rebelsky se Pavlína Gardianová odmítá přizpůsobit komerčnímu umění a vždy se snaží ze sebe dostat to nejlepší, co jí bylo dáno do vínku, co v ní zraje. Pavlína Gardianová je zárukou kvality a na výtvarné scéně je zaslouženě pojmem.

Prolínání se aspektů ji neustále přitahuje a nepopsatelně uchvacuje. „Snažím se dostat pod povrch citů, pochopit lásku, nitro lidské duše. Maluji to, co nevidím, ale  cítím a co prožívám ve všech dimenzích. Je pro mne podstatné pokusit se zachytit stavy euforie, střídání štěstí a smutku, bolestí a soucitu,“ vyjádřila se ke své tvorbě Pavlína Gardianová. Je patrné, že jde pod povrch skrze vlastní duši, pak zachycuje nezachytitelné. Jistě by se jí tento způsob práce nedařil, pokud by nebyla empatická, nedokázala vnímat a pochopit radost i trápení každodenního života.

Její díla objevíte v řadě soukromých sbírek, na výstavách, a to nejen u nás, ale i v zahraničí. Rukopis jejích olejomaleb je pro ni typický a nezaměnitelný. Celá její tvorba je protkána tajemstvím, láskou, něhou a opravdovostí.  Čím déle pozorujete její obrazy, tím více chápete její vlastní křehkost, naléhavou potřebu do nich vnášet hloubku, sílu i duchovnost a díky tomu si uvědomíte, kolik dimenzí se v nich ukrývá.

Pavlína Gardianová žije a tvoří ve Staré Pace. Je absolventkou bižuterního oboru sklářské školy v Jablonci nad Nisou a školy umělecko-řemeslných prací v Praze. Svůj magisterský titul obhájila na teologické fakultě při Universitě Palackého Olomouc. Věnuje se také překladatelské činnosti a výuce angličtiny. V letech 1997 až 2000 žila a tvořila v Holandsku, kde měla i několik samostatných výstav. Její osobní i tvůrčí život je pevně spjat s krajem, ve kterém vyrůstala. 

Akademický malíř Vladimír Komárek kdysi o autorce řekl: „Pavlína Gardianová tvoří komorně, nechce oslňovat, ale chce mluvit k člověku. V každém případě však některé z nás oslní a rozhodně patří k hodnotám našeho výtvarného umění.“ Setkání s tímto velikánem výtvarného umění významně ovlivnilo její tvorbu. Dokonce vzpomíná, že bez jeho povzbuzujících slov by nenašla odvahu své obrazy ukázat veřejnosti, čímž bychom my, těšící se z tvorby Pavlíny Gardianové, byli velmi ochuzeni.

Výstava potrvá až do 24. dubna 2016.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám