Hlavní obsah

Pavel Novák si uměl napsat hit, ale fanynkám se líbila i jeho hezká tvář a atletická postava

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svou kariéru začínal zpěvák, skladatel a textař Pavel Novák v 60. letech minulého století, tehdy měl řadu hitů. Později zaměřil svou tvorbu také pro děti a vystupoval až do své předčasné smrti v roce 2009. V minulých dnech by oslavil dvaasedmdesáté narozeniny.

Foto: archiv Pavel Novák

Pavel Novák jako začínající a notně úspěšný pop zpěvák v polovině 60. let minulého století.

Článek

Pavel Novák se narodil 10. března 1944 v Přerově, kterému zůstal věrný po celý svůj život. V Lidové škole umění se učil hrát na housle, později docházel na lekce zpěvu. Po maturitě na gymnáziu vystudoval biologii a tělesnou výchovu na přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, kterou absolvoval v roce 1967.

Zpívat na veřejnosti začal už v roce 1961, nejdřív to byl jazz v Dixielandu XI a potom taneční písničky s orchestrem Alfa, později působil v přerovské kapele Synkopa. V roce 1967 založil skupinu Vox, se kterou spolupracoval rovných deset let a se kterou měl úspěch jak na domácích jevištích, tak v celé řadě evropských zemí. Mnoho písniček, z nichž se staly hity, si napsal sám.

Dobře si tenkrát vedl i v ostře sledované a tehdy ještě velice respektované anketě Zlatý slavík: za rok 1966 skončil jako čtvrtý, o rok později získal bronzového slavíka, zatímco v roce 1968 se umístil na pátém místě. Hlavně ženskému publiku se líbila také jeho příjemná tvář a atletická postava.

V roce 1968 vystoupil - spolu s Karlem Gottem, Helenou Vondráčkovou, Václavem Neckářem, Martou Kubišovou, Hanou Hegerovou, Waldemarem Matuškou a dalšími našimi umělci - v československé show na hudebním veletrhu MIDEM v Cannes. Následující roky byl velice populární v německém teritoriu, kde  hojně koncertoval a na desky natočil celou řadu svých písniček v němčině.

Doma v tuzemsku přitom měly největší úspěch písničky jako Chci zapomenout, Vyznání, Žofie, Pihovatá dívka, Chodím, Malinká nebo Nádherná láska. Ve druhé polovině 60. let se objevil i v oblíbeném televizním cyklu Písničky pro Rudolfa III., v té době se s kapelou také několikrát představil v pražském divadle Rokoko.

„Novák je pozoruhodná osobnost a pro vývoj naší populární hudby přínosná v několika směrech. Předně se stal vedle Václava Neckáře naším nejdůležitějším zpěvákem, který dovedl masově prosadit v polovině šedesátých let u nás nastupující rockový pěvecký styl i chlapeckou tenorovou barvu. Novákův projev byl ovšem na počátku stylově avantgardnější, přičemž je důležité, že těžištěm jeho repertoáru byly vlastní skladby rockového charakteru, zpívané česky se všemi náležitostmi stylu a dikce,” napsal už před lety hudební kritik a hlasový pedagog Leo Jehne.

Další skupinu, kterou měl zpěvák za zády, se jmenovala Proto. Tu ale po několika letech vystřídala "rodinná" kapela Family, v níž se nejvýrazněji uplatnil syn Pavel, který si prošel i několika rockovými formacemi. Od roku 1990 nastudoval Pavel Novák s Family řadu hudebně-výchovných pořadů pro děti, s nimiž jezdil po celé republice.

Pavel Novák je nejen autorem řady písniček, ale také několika knih. Nebýt zákeřné nemoci, která ho pronásledovala poslední roky jeho života, zřejmě by tu stále ještě bavil nejen dětské publikum. Zemřel 11. února 2009 ve věku nedožitých 65 let.

V jeho šlépějích pokračuje jeho syn Pavel Novák junior, který nedávno nazpíval vzpomínkové dvojalbum Pavel Novák je tu stále, kde znějí všechny zásadní hity. Současně svému otci věnoval i klip s písní Jsi tu stále.

Videoklip Jsi tu stále

Reklama

Výběr článků

Načítám