Hlavní obsah

Pavel Novák junior nazpíval nové verze starých hitů svého slavného otce

Novinky, Robert Rohál

Ve šlépějích svého otce, přerovského zpěváka Pavla Nováka, jde už řadu let jeho muzikální syn Pavel. Nejenže se léta věnuje muzice a v posledních letech jezdí se zábavně-výchovnými pořady pro děti po celém Česku, ale loni nazpíval také dvojalbum, které sestavil z písní a hitů svého otce.

Foto: Robert Rohál

2CD Pavel Novák je tu stále přináší 26 starších i novějších hitů.

Článek

Dvojalbum nese název Pavel Novák je tu stále a přináší na ploše dvou CD celkem šestadvacet písniček, z nichž drtivou většinou tvoří staré hity, nyní ovšem v novém - nikoliv však novátorském - aranžérském kabátě nazpíval Pavel Novák junior s Family bandem. Vzdává tím hold svému slavnému otci, legendárnímu zpěvákovi a skladateli Pavlu Novákovi (1944 - 2009).

Už z prvního poslechu je jasné, že jablko nepadlo daleko od stromu a že se "synek zkrátka potatil", což je patrné z podobné barvy hlasu a čiré muzikantské radosti a vysoké hudebnosti. Nesmrtelné písničky jako Pihovatá dívka, Chodím, Vyznání, Malinká, Jak se máš, Hany, Hvězdy nebo Nádherná láska, s nimiž kdysi Pavel Novák prorazil do hitparád, zpívá i jeho syn se zjevným zaujetím. Přitom se nedrží otrocky originálu, naopak je více než patrný jeho smysl pro dnes už příjemný retro styl a navíc v jeho projevu nechybí ani nadhled či rockový náboj.

Ze všech písní čiší radost a pohoda jako z původních originálů, nic tu nezní falešně či odflákle. I když posledních pár písní (Jsi tu stále, Déšť, Oddechový čas nebo Píšťalky) na druhém CD jsou novinky a představují spíš autorsko- interpretační tvář "mladého" Nováka, stylově sem zapadají. Jsou svůdně melodické a díky textům i značně poetické, čímž vyloženě obohacují toto "vzpomínkové" dvojalbum. Kompletní nahrávka přitom zní jako z jednoho kusu, což je další klad tohoto pozoruhodného uměleckého počinu.

Nahrávka dvojalba Pavel Novák je tu stále vznikla loni ve zlínském studiu "V" a na první poslech prokazuje "středněproudou" kvalitu s odkazem na zlatá šedesátá či sedmdesátá léta. Většinu písniček přitom Pavel Novák junior uvádí i na živých koncertech, čímž jim nejen prodlužuje život, ale současně je obohacuje svým vlastním přínosem stejně jako svou zajímavou osobností rockera renesančního rozměru.

Reklama

Výběr článků

Načítám