Hlavní obsah

Patrik Hartl si již potřetí převzal ocenění Český Bestseller

Novinky, Iva Kulihová

V pátek 1. března se v ostravském Trojhalí Karolina sešly hvězdy české knižní scény, nakladatelé a další hosté při příležitosti předávání cen Český Bestseller za rok 2018. Autoři převzali křišťálovou plaketu v deseti kategoriích - hlavní ocenění získal Patrik Hartl za titul Nejlepší víkend.

Foto: Lukáš Ston

Patrik Hartl s oceněním

Článek

Dvacátý ročník předávání cen Český Bestseller se odehrál v úplně novém prostředí a podpořil tím Knižní festival Ostrava 2019. Večerem provázel herec Vladimír Polák.

„Ceny Český Bestseller oceňují nakladatele i autory knižních novinek, které se staly v uplynulém kalendářním roce nejprodávanějšími v rámci internetového obchodu a sítě knihkupectví Knihcentrum.cz. Už celých 20 let si klademe za cíl upozorňovat na nejprodávanější česká i překladová literární díla na našem trhu a podporovat tak talentované autory i úspěšné nakladatele, kteří si zaslouží stejné uznání jako jejich knihy,“ uvedla jednatelka Šárka Besedová.

V hlavní kategorii Český Bestseller (česká beletrie pro dospělé) už potřetí v historii zvítězil Patrik Hartl, autor čtenářsky velmi populárních románů Malý pražský erotikon nebo Okamžiky štěstí. Tentokrát získal ocenění za nově vydanou knihu Nejlepší víkend v nakladatelství Bourdon. V předchozích ročnících obdrželi stejnou sošku ženy vystupující z knihy například Miroslav Macek, Vlastimil Vondruška nebo Zdeněk Svěrák.  

V kategorii Česká literatura pro děti a mládež zabodovala kniha o youtuberovi Tarym s názvem Příběh parkouristy. Jasným vítězem na poli Překladové literatury pro děti a mládež byla dvojice Marcus & Martinus s životopisem Náš příběh. Kategorii Kuchařek ovládli manželé Kosačíkovi, kteří inspirovali čtenáře v kuchařce Máme to rádi zdravě.

Mezi Odbornou literaturou pro dospělé zvítězila kniha Ivo Tomana Kurvítka v hlavě a novinka Labyrint pohybu od autorů Pavla Koláře a Renaty Červenkové vyhrála kategorii Zdraví & životní styl. Křišťál za biografii získal titul nejlepší české biatlonistky Jiná Gabriela Koukalová. Mezi Překladovou literaturou pro dospělé se na první příčce umístil titul Počátek od amerického spisovatele Dana Browna, který za sebou nechal mistry severské krimi.

„Nominace zahrnovaly rovněž audioknihy prodané prostřednictvím portálu Audioteka.cz. Zde zvítězila audiokniha Opuštěná společnost podle knižní předlohy Erika Taberyho, načtená hlasy herců Jiřího Dvořáka a Ivana Trojana,“ dodává ředitel společnosti Audiotéka Jan Eisler.

Na volbě vítěze desáté zvláštní kategorie se aktivně podíleli sami čtenáři. Vybírat z kompletní nominace a hlasovat pro svého knižního favorita v Ceně čtenářů mohli v průběhu celého února prostřednictvím webu www.ceskybestseller.cz. Výsledky ukázaly, že srdce čtenářů si loni získal Walter Issacson titulem Leonardo da Vinci.

Reklama

Výběr článků

Načítám