Hlavní obsah

Patologové Nemocnice Valašské Meziříčí vyšetřují novým klinickým mikroskopem

Novinky, Radka Miloševská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemocnice Valašské Meziříčí nadále investuje do nového zdravotnického vybavení. Pro odbornou práci na specifických pracovištích bylo nezbytné pořídit laboratorní biologický mikroskop odpovídající kvality a s odpovídající výbavou.

Foto: Michal Václav

Mikroskop je určen pro pozorování živých buněk nebo vzorků tkání, aby se daly získat informace o jejich fyziologii či morfologii.

Článek

Oddělení patologie proto získalo nový biologický mikroskop, který splňuje nejnáročnější požadavky.

Slova patolog a patologie si většina lidí často spojuje pouze s pitvami. Převážnou část pracovní doby však tráví patologové v laboratořích, kde zkoumají vzorky tkání živých lidí a diagnostikují je. Základ patologovy práce tvoří cytologie a biopsie. Vzorky, které se v nemocnici odoperují nebo odstraní, tedy veškerá tkáň, následně putuje na vyšetření na patologii.

Zdejší laborantky vytvoří laboratorní preparát a úkolem lékaře patologa je stanovit diagnózu onemocnění, k čemuž napomůže i nový mikroskop.

„Mikroskop je určen pro pozorování živých buněk nebo vzorků tkání, aby se daly získat informace o jejich fyziologii či morfologii. Typickou oblastí využití na našem pracovišti je vyšetření biologie buňky,“ uvedla vedoucí laborantka Mgr. Lucie Kantorová s tím, že vybraný model biologického mikroskopu CX23 byl vyvinut speciálně pro potřeby mikroskopie, což jej předurčuje zejména pro dlouhodobé a každodenní použití.

Nový zdravotnický přístroj oplývá vynikajícími vlastnostmi, zejména vysokým optickým výkonem, ergonomickou, mimořádně odolnou konstrukcí a širokou nabídkou příslušenství, kterou lékaři mohou využít v rámci zadaných kritérií a specifikaci zkoumaných vzorků či vyšetření kontroly správnosti barvení. Přístroj byl navržen pro pozorování zvětšených obrazů preparátů při klinických aplikacích.

Reklama

Výběr článků

Načítám