Hlavní obsah

Parním vlakem po vysokém mostě a kolem dvou hradů na Sázavskou pouť

Novinky, Jiří Cysař

V sobotu 20. června vyjede z Prahy-Braníka parní vlak na trasu Posázavského pacifiku - cíl bude mít v Sázavě na tradiční Sázavské pouti.

Foto: Jiří Cysař

434 - Čtyřkolák

Článek

Na již tradiční trasu Posázavského Pacifiku se vydá vlak v čele s lokomotivou řady 434.2 s přezdívkou "Čtyřkolák" - jedná se o čtyřspřežní nákladní lokomotivu bývalých Československých státních drah. Jednalo se o jednu z nejúspěšnějších rekonstrukcí nejen v Československu, ale i v Evropě.

Jízda vlakem taženým parní trakcí je pro malé i velké cestující velkým zážitkem. Zde je navíc umocněn nádhernými výhledy do údolí řeky Sázavy. Průjezdy několika tunely a jako bonbónek jízda po Žampašském mostě. Vysoký je 41,5 metru, dlouhý 110 metrů, klene se nad roklí s názvem Kocour. Celá trať byla dokončena v roce 1900.

Na zastávkách, pokud nejedeme až do cíle, můžeme navštívit Zlatou štolu sv. Josefa (za poloviční vstupné s jízdenkou z vlaku). Štola je jedním z mnoha důlních děl významné části jílovského zlatonosného revíru – Kocourském žilném pásmu. Zakreslena je na jedné z nejstarších dochovaných map jílovského revíru z roku 1718. Celková délka dosud známých chodeb je 280 metrů (z toho přístupných je 200 metrů).

V Týnci nad Sázavou máme dva cíle - Týnecký hrad, o němž jsou nejstarší písemné zprávy z roku 1318, jeho založení se datuje o mnoho let dříve - do 11. století. Z týneckého hradu se zachovala románská rotunda z konce 11. století a hradní hranolová hlásná věž z druhé poloviny století dvanáctého. K nim byl přistavěn, nejspíše koncem 12. století, románský obytný palác, který postupem doby zanikl a na jeho místě dnes stojí barokní palác s muzeem a výstavním prostorem.

Druhým místem je zřícenina hradu Zbořený Kostelec nad řekou Sázavou.

V cíli nás čeká Sázavská pouť, která je letos věnována 600. výročí od tragického konce Mistra Jana Husa. 

Návštěvníky zde nás čeká mimo jiné dětský program Po stopách M. J. Husa s úkoly a hry na stanovištích pod slunečníky na severní zahradě kláštera. Dále pro děti je připravena výtvarná soutěž na téma Mistr Jan Hus s vyhlášením a oceněním na místě ve třech kategoriích. K vidění bude mj. výstava plastik na téma Mistr Jan Hus - Cesta ke smíření, vytvořených studenty Střední průmyslové školy kamenické a sochařské v Hořicích, keramické a další výrobky z diakonické dílny.

Parní vlak se vrací do Prahy-Braníka v 15:52 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám