Hlavní obsah

Parní vlak Osoblažka vyrazí na první letošní jízdu pro turisty i milovníky železnic

Novinky, Libuše Miarková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Historický parní vlak Osoblažka v pondělí 8. května uskuteční svou letošní první jízdu. Dráha s atypickým rozchodem 760 milimetrů je v Jeseníkách v provozu od roku 1898.

Foto: Pavel Schreier

V pondělí 8. května 2017 parní vlak vyjíždí z Třemešné v 10.45 hodin, z Osoblahy se pak na zpáteční cestu vydá v 15.10 hodin.

Článek

Čtrnáctým rokem Slezské zemské dráhy vozí o letních víkendech po této 20 kilometrů dlouhé klikaté úzkokolejce se 102 oblouky turisty zvláštním vlakem taženým parní lokomotivou.

Z Třemešné do Osoblahy táhne výletní vagony bez oken, ale i uzavřené pro případ nepříznivého počasí. K nejoblíbenějším patří pivní vůz, kde se cestující mohou občerstvit. Cyklovagon je určen pro jízdní kola, součástí vlaku je rovněž speciální vagon s plošinou pro imobilní cestující.

„Letos jsme díky finančním prostředkům z krnovského mikroregionu soupravu nově ozvučili, takže během jízdy cestující seznámíme se zajímavostmi z okolních obcí, kterými vlak projíždí,“ uvedl David Chovančík, předseda Klubu přátel osoblažské úzkokolejky.

„A také jim povíme o našich parních lokomotivách. Na úzkokolejce jezdí dvě. Ta první, s přezdívkou Rešica, má označení U46.002. Pochází z Rumunska, kde převážela dřevo vytěžené z tamějších lesů. Vrak Rešicy objevili v roce 2003 nadšenci z Krnovska, přivezli ji do Jeseníků a opravili. O rok později si to už bafala na Osoblažce. Jenže jak se zájmem o parní plak stoupal počet cestujících (loni se jich svezlo přes 5500), Rešica už nestačila s dechem. Proto Slezské zemské dráhy v Rakousku pořídily lokomotivu silnější s označením U57.001. Tento malý štokr dnes tahá většinu parních vlaků na Osoblažce. Od roku 2009 je považován za nejsilnější parní lokomotivu na rozchodu 760 milimetrů v zemích Visegradské čtyřky,“ dodal David Chovančík.

Strojvedoucí mají mladou posilu 

Cestující se v průběhu jízdy mimo jiné dozví také jméno a příjmení strojvedoucího. Na Osoblažce se střídají čtyři. „Tři z nich jsou staří „bardi“, kteří ještě zažili parní provoz a i přes svůj pokročilý věk nám obětavě pomáhají,“ uvedl David Chovančík.  „Podařilo se ale vychovat jednoho mladého strojvedoucího – Pavla Schreiera. Civilním povoláním je inženýr geodezie. V pátek zamkne svou profesi v opavské kanceláři a autem uhání na Osoblažsko, kde po celý víkend z kabiny strojvedoucího řídí parní vlak. Je to opravdový nadšenec.“

Osoblažka převeze najednou 160 cestujících. Největší zájem o jízdu mají rodiče s dětmi, které si užívají dýmící lokomotivu a v konečné stanici ji mohou navštívit, prohlédnout a třeba si i zapískat. Jízdenky se kupují až ve vlaku, ale lze si předem zarezervovat místenky na webu Slezských zemských drah. Pak máte zajištěno, že si ve vlaku sednete. Zájem o svezení je obrovský, ale zatím se vždy podařilo přepravit všechny cestující.

Parní vlaky na Osoblažce bafají a pískají o letních víkendech podle speciálního jízdního řadu. Na této trase však denně jezdí i klasický motorový vlak. Vozí lidi do zaměstnání, školy i za zábavou. Vagony táhne lokomotiva z roku 1958, před sedmi lety ale prošla omlazovací kúrou a dodnes slouží cestujícím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám