Hlavní obsah

Paraglidisté brázdí víkendové nebe při Hanáckym kolečko

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na letišti ve Stichovicích na Prostějovsku se o tomto víkendu koná už čtvrtý ročník Hanáckyho kolečko. Pořádající Paramotor klub Prostějov nabízí paraglidistům jedinečný pohled na hanácké luhy a háje, návštěvníkům pak možnost prohlédnout si zblízka jejich umění.

Foto: Leona Roháčková
Článek

Létá se až do neděle vždy ráno a večer, kdy bývá pro lety v této roční době nejvhodnější termika. Na nebi se prohání motorové tříkolky, které svého pilota vezou na sedáku a krosny, které se nasazují na záda. Hanácky kolečko není podle organizátorů o soutěžení, ale o setkání milovníků tohoto sportu a také o jeho prezentaci pro širokou veřejnost.

Není bez zajímavosti, že české motorové padáky uspěly před nedávnem na Mistrovství světa ve španělském Muruganu. „Naši reprezentanti obstáli v silné konkurenci stovky závodníků ze šestnácti zemí z celého světa. Přivezli celkem šest medailí, včetně kovů nejcennějších," konstatoval Stanislav Lukeš, předseda Paramotor klubu Prostějov.

Pochlubil se i tím, že všichni reprezentanti chodí poměrně často a rádi trénovat na letiště ve Stichovicích, které má pro paragliding ideální podmínky zejména tím, že se zde dá startovat a přistávat ze všech světových stran. "V kategorii jednomístných krosen zazářil i náš člen, teprve devatenáctiletý Jakub Šedivý. Při svém vůbec prvním startu na mistrovství světa si vylétal skvělé desáté místo," dodal Lukeš.

Paragliding v kostce

Motorový paragliding  je komplet paraglidingového křídla a motorové krosny či tříkolky, který umožňuje pilotovi dostat se do vzduchu aniž by potřeboval vylézt na kopec. Pro ty, kdo preferují nízký a obratný let, je ideální.

Tak jako jiné sporty je i tento spojen s určitou mírou rizika, kterou si pilot může sám regulovat stylem létání, respektováním meteorologických podmínek, důslednou předletovou přípravou a nepodceňováním rizik. Pod vedením zkušeného instruktora lze získat velice dobré návyky a zkušenosti, které činí tento druh sportu né více nebezpečným, než třeba jízda automobilem. Nejvíce nehod vzniká podceněním meteorologických podmínek (silný vítr, mlhy, bouřky) a přeceněním vlastních schopností. 

Podle předpisů může paraglid dosáhnout maximální výšky 1800 metrů, nicméně  je schopen vystoupat až do výšky kolem čtyř kilometrů. Rychlost se pohybuje od 35 až do cca 50 km/h. Délka letu závisí na protivětru a obsahu paliva paraglidu. Běžné krosny mají nádrž na 10 litrů paliva a spotřebu kolem 5l za hodinu,za bezvětří mohou uletět 70 km.

Kurz na získání pilotního průkazu na paraglid nepřijde na víc než deset tisíc korun. Stroje jsou ale dražší, krosna s padákem lze v bazaru koupit za padesát tisíc, cena tříkolky se pohybuje kolem sto padesáti tisíc. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám