Hlavní obsah

Papírové Vánoce zpříjemnily sobotní dopoledne v Habartově

Novinky, Aleš Plevka

Po loňské příznivé zkušenosti se pracovnice Domu dětí a mládeže v Habartově rozhodly uspořádat druhý ročník rukodělného vyrábění pod názvem Papírové Vánoce. Díky přízni města Habartov a sponzorským darům čekal na příchozí tvůrce vskutku bohatý výběr výrobků s vánoční tematikou.

Foto: Aleš Plevka

Výrobním materiálem číslo jedna byl papír, zde vznikají přáníčka a kartičky

Článek

V sobotu 13. prosince patřil společenský sál MKS Habartov na několik hodin barevným papírům, svíčkám, pastelkám, nůžkám a lepidlům a v neposlední řadě i něco mezi šedesáti až osmdesáti párům šikovných rukou. Odhadem právě tolik dětí a několik rodičů si našlo čas pro to, aby si vlastníma rukama vyrobili něco, co se stane vítanou a originální dekorací jejich domovů v nadcházejícím čase vánočním.

Na příchozí díky štědřejší finanční podpoře této akce čekala tentokráte sedmnáctka stanovišť a s nimi na každém z nich i poučený instruktor, který všem zájemcům pomáhal zvládat případná úskalí výroby jednotlivých předmětů.

Během tří hodin, kdy v sále vládla naprosto pohodová, poklidná a ničím nerušená příjemná atmosféra, vzniklo několik set výrobků, které budou dělat dvojnásobnou radost. Poprvé se tak stalo při jejich samotné výrobě a podruhé, když jim bude vyhrazeno odpovídající místo v rámci domácí sváteční výzdoby.

Jak sám název akce napovídá, dominantní surovinou pro tvorbu se tentokráte stal papír a to v mnoha svých variacích. Děti si mohly vytvořit dárkovou krabičku, různé druhy kartiček a přáníček, ozdobný zvoneček, sněhuláka s lízátkem, vločku, závěsnou vánoční květinu, papírový stromeček a mnohé další podobné produkty.

K mání však byly i jiné materiály a polotovary. Všechny vyrobené drobnosti bylo navíc možné shromažďovat do na místě vlastnoručně ozdobené taštičky. Doma pak díky tomu nemusela chybět třeba i ozdobená svíčka či šiška a za vybarvenou omalovánku našla v taštičce útočiště i nějaká ta hračka v podobě bublifuku, přívěsku či malé hry.

Díky vítané spolupráci se Střední odbornou školou živnostenskou v Sokolově a děvčatům, která zde studují obor cukrář, nechybělo ani tolik oblíbené zdobení perníčků. Předem upečené zvonky, andílci, kapříci, stromky a hvězdičky se díky dětem a několikabarevné cukrové polevě dočkaly opravdu neotřelého a neokoukaného zdobení.

Prostřednictvím stánku a pestré a bohaté produkci chráněných dílen zde existovala šance pořídit i nějaký ten dárek kupovaný, jehož pořízením se navíc přispělo i na dobrou věc.

I druhý ročník vánočního vyrábění se díky snaze organizátorů i pomocníků v Habartově povedl na jedničku. Bezva nápady, přívětiví asistenti na stanovištích, stovky originálních výrobků, příjemná hudba a báječná atmosféra to vše vyvažovalo poněkud nižší účast. Kraslice a velikonoční vyrábění, které má u nás tradici již mnohem delší, tak přeci jen táhne více nežli stromeček a vyrábění vánoční, ale onen klid a pohoda za uspořádání ročníku s pořadovým číslem tři určitě stojí.

Reklama

Výběr článků

Načítám