Hlavní obsah

Papež František převzal velikonoční dar od Plzeňského Prazdroje

Novinky, Alena Lochmannová

Originální velikonoční dar 4. dubna na audienci na náměstí Sv. Petra ve Vatikánu osobně předali papeži Františkovi zástupci Plzeňského Prazdroje - technický ředitel Diarmaid de Búrca a starší obchodní sládek Václav Berka.

Foto: Plzeňský Prazdroj

Předání daru papeži

Článek

Kromě tradiční zásilky piva Pilsner Urquell letos dostal i symbolický dar – měděné velikonoční vejce. Pilsner Urquell tak navazuje na tradici zasílání plzeňského ležáku papeži, která má své kořeny na přelomu 19. a 20. století.

„Mám radost, že náš zlatý plzeňský ležák je součástí velikonočních svátků nejen doma, ale i v centru těch největších oslav, ve Vatikánu. Setkání s papežem a možnost osobně mu předat dar od Pilsner Urquell je skutečně výjimečný zážitek. Společně s darem převzal papež František také dopis, ve kterém shrnujeme naše charitativní aktivity,” uvedl Diarmaid de Búrca.

Pilsner Urquell zasílá do Vatikánu pivo z velikonoční požehnané várky společně s tematickým darem už osmým rokem. Navazuje tak na více než sto let starou tradici, kdy si plzeňský ležák nechal do Vatikánu posílat na doporučení svých lékařů papež Lev XIII. Letos do Vatikánu putoval dřevěný soudek s pivem z várky, které v únoru požehnal emeritní plzeňský biskup František Radkovský, společně s 2018 lahvemi Pilsner Urquell.

Papež František letos společně s pivem převzal i speciální dar – ručně tepané měděné velikonoční vejce zdobené pivovarnickými motivy chmele a ječmene, které v sobě spojuje hned několik symbolik. Měď je kov, který je významný pro plzeňský pivovar i vaření plzeňského ležáku – Pilsner Urquell se v měděných varnách s přímým otopem vaří již více než 175 let. Pivovar také stále uchovává původní měděnou pánev, ve které sládek Josef Groll uvařil první várku zlatého plzeňského ležáku, který inspiroval svět a podle něhož se dnes vaří 70 procent piv po celém světě.

„Dar v sobě spojuje trojí význam. Vejce je univerzálním symbolem Velikonoc i symbolem vitality, zrození a nového začátku, gravírované letopočty 1918 – 2018 na podstavci měděného vejce připomínají letošní významná výročí – sto let od konce první světové války a také od vzniku samostatné Československé republiky. Měď přispívá ke zlatavé barvě i k unikátnímu karamelovému aroma našeho ležáku,” řekl starší obchodní sládek plzeňského pivovaru Václav Berka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám