Hlavní obsah

Pánem unikátního Frymburku byl i vražedník a zloděj. Zkázu dokonali před 400 lety sedláci a Švédové

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svérázný a v Čechách neopakovatelný, unikátní propojení síly, vzdornosti a výšky opevnění s malým půdorysem. To vše charakterizuje hrad Frymburk u Nového Hrádku na Náchodsku, byť se z něj do dnešních dnů dochovala pouze zřícenina.

Foto: Dana Ehlová

Svérázný a v Čechách neopakovatelný, unikátní propojení síly, vzdornosti a výšky opevnění s malým půdorysem. To vše charakterizuje hrad Frymburk.

Článek

Hrad Frymburk hned za humny současného Nového Hrádku vznikl zřejmě počátkem 14. století, kdo ho ovšem založil, známo není. Jasné je to, že s ohledem na rozsah stavby nebyl investorem žádný bezvýznamný šlechtic, nýbrž zcela jistě významný feudál. Původní zásadní význam hradu dokumentuje fakt, že severní část Orlických hor, včetně vrcholku Vrchmezí (1084 m n. m.), byla dlouhá staletí nazývána horami Frymburskými.

Na první pohled vévodí komplexu mohutná okrouhlá věž o průměru 18 metrů z mimořádně silných zdí s plným přízemím a prvním patrem. Průzkum použitých materiálů prokázal, že byla postavena dřív než zbytek hradu, který zahrnoval hradby horního hradu, budovy dvou podélných paláců u severní a jižní hradby, brány pro příchozí a předhradí. Areál doplňovala soustava hradních příkopů s dvěma visutými mosty.        

Prvním známým držitelem Frymburku (tehdy ještě Friedenburgu) byl Matouš z Frymburka, o němž existuje zmínka datovaná 11. červnem 1354. Po něm na hradě vládl Čeněk z Lipé, v letech 1349-1360 nejvyšší maršálek Království českého. Stejná "šarže" - Jindřich z Lipé - byla držitelem hradu od roku 1364.

Vlastníci se rychle střídali, až přišel Jan z Frymburku, který vlastnil hrad více než padesát let a zemřel kolem roku 1430. V té době pod zdejší panství patřila také Dobruška, spolu s ní  Dobřany, Olešnice, Slavoňov a další vsi v okolí.

Potom se dostal Frymburk do rukou Jana Městeckého z Opočna, jenž se "proslavil" jako jeden z nejkrutějších lidí své doby a zároveň jako moderně řečeno "přeběhlík", postaru "korouhvička", neboť se vždy přidával na tu stranu, kde mu to zrovna lépe vyhovovalo.

Byl znám i jako loupežník. Roku 1415 vyplenil v den Všech svatých Opatovický klášter a opata umučil. Přisvojil si také hrad Hradiště a prodal ho, ač nebyl majitelem. Chvíli se hlásil k husitům, zanedlouho už stál na straně krále Zikmunda, přestože slíbil podporu Pražanům a Žižkovi. Při dobytí Chotěboře roku 1421 nechal povraždit tisícovku táboritů a jednoho upálit uprostřed náměstí. Převlékání kabátu dál pokračovalo a husitská odplata ho neminula.

Od roku 1538 byl pánem Frymburka Jan Trčka z Lípy mladší, který spojil toho panství s Opočenským, což způsobilo, že hrad přestal být běžně využíván, neboť v Opočně měli majitelé pohodlí mnohem větší.

V polovině 16. století začal opuštěný hrad chátrat. Zkázu na počátku mocného a nedobytného Frymburka dokonali v první polovině 17. století sedláci po velkém povstání na Opočenském panství roku 1628, kteří ho vyplenili. O zbytek se později "postarali" při svém tažení Švédové. 

Blýskat na lepší časy se začalo až v roce 1925, kdy ho spolu s rozlehlými lesy koupil Josef Bartoň z Dobenína, později patřil jeho synovi Václavovi. Další pohroma však přišla v roce 1948 v podobě znárodnění. Po restituci a navrácení potomkům měla zřícenina krátkou dobu i správce, bývalý lesk se však hradu nevrátil.

Přesto Frymburk stojí za vidění. "Dobýt" ho lze po krásné, zhruba 6,5 km dlouhé trase z Pekla u Nového Města nad Metují, vedoucí z velké části kouzelným údolím Olešenky. Impozantní zřícenina běžně přístupná není, pouze po dohodě se současnými majiteli, bydlícími v sousedství, kteří pro záchranu už vykonali mnohé.

Reklama

Výběr článků

Načítám