Hlavní obsah

Pan Zkumavka si pozval VIP hosty do Veselí nad Lužnicí

Novinky, Martina Sýkorová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavnostní vyhlášení Soutěže pana Zkumavky se na SOŠ ekologické a potravinářské ve Veselí nad Lužnicí konalo 24. ledna. Šlo o internetovou soutěž, konanou s podporou evropských fondů, při níž žáci hledali odpovědi na otázky z oblasti chemie, mikrobiologie a výživy.

Foto: Martina Sýkorová

Pan Zkumavka - logo soutěže

Článek

Během čtyř kol soutěže panu Zkumavkovi odpovídalo 102 žáků 8. a 9. tříd základních škol Jihočeského kraje a 8 z těch nejúspěšnějších si spolu s rodiči či učiteli do školy ve Veselí přijelo pro diplom a cenu a stali se pro tento den VIP hosty naší školy. A co to znamená?

Ocenění žáci a jejich doprovod prožili dopoledne plné zábavných pokusů v laboratořích školy, přátelili se s plazy ze školního terária, vlastnoručně očkovali kultury na agar, připravovali a pozorovali mikroskopické preparáty, stavěli modely molekul, navštívili provoz Madety s odborným výkladem a ochutnávali perníkovou periodickou tabulku prvků.

Největší úspěch, nejen mezi žáky, slavily pokusy v chemické laboratoři. "Vaši chemickou laboratoř vám závidím," povzdechla si paní učitelka z Milevska, která přijela se svou úspěšnou žákyní.

Autoři soutěže byli mile překvapeni zájmem žáků o soutěž, takže slibují další ročník -  v září se Zkumavkou na shledanou.

A chcete si zkusit, na co pan Zkumavka třeba ptal?

Směsi ke snídani: Ke snídani máš na stole prostřeno: 1) čaj s cukrem, 2) mléko, 3) džus, 4) cornflakes s mlékem, 5) nerezovou lžičku na zamíchání. Dokážeš určit, která z těchto směsí je emulze? (Řešení: 2)

Reklama

Výběr článků

Načítám