Hlavní obsah

Pán prstenů ovládne dobříšský zámek. Chystá se první letošní benefiční koncert

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná

Další ze série benefičních koncertů na obnovu varhan v dobříšském kostele Nejsvětější Trojice se už 26. března uskuteční v Zrcadlovém sále zámku Dobříš. Od 18 hodin zde vystoupí studenti z britské univerzity v Southamptonu.

Foto: Archiv Ivo Kylara

26. března vystoupí na zámku Dobříš studenti z britské univerzity v Southamptonu.

Článek

Se svým symfonickým dechovým orchestrem představí Symfonií č. 1 - skladbu Pán prstenů od skladatele Johanna de Meije, složenou na motivy strhujícího příběhu kouzelného prstenu z knihy J. R. R. Tolkiena.

Světoznámá skladba zazní v podání Symfonického dechového orchestru, který byl na Univerzitě v Southamptonu založen hráči na dřevěné a žesťové hudební nástroje a nyní sdružuje nejlepší univerzitní hudebníky.

„Současný repertoár zahrnuje mimo již zmíněné De Meijovy Symfonie č. 1 například také Gershwinovu Rhapsody in Blue či skladbu Maslanka´s Traveler. Na zámku Dobříš uslyšíme v podání tohoto tělesa i Čtyři skotské tance od Arnolda Malcoma,“ informoval za organizátory koncertu Ivo Kylar.

Druhým souborem ze southamptonské univerzity, který na zámku Dobříš v březnový podvečer vystoupí, bude Komorní symfonický orchestr Sinfonieta. Při příležitosti výročí 120 let od úmrtí Johannese Brahmse zahrají hudebníci vybrané části z jeho Čtvrté symfonie. „Následovat bude v jejich podání také romantická předehra Hebridy od Felixe Mendelssohna,“ uvedl Ivo Kylar.

Komorní symfonický orchestr Sinfonietta z University v Southamptonu je jediným souborem této university, který dává svým hudebníkům příležitost vyzkoušet si v každé sezóně práci s jiným profesionálním dirigentem.

„Přestože je organizován samotnými studenty, hudební kvalitou a širokým záběrem repertoáru si rychle získal skvělou pověst a brzy začal spolupracovat s hudebníky z Royal College of Music, Bournemouth Symphony Orchestra a London Philharmonic Orchestra,“ sdělil Kylar.

Oba studentské soubory ze Southamptonu vystoupí při svém turné po České republice také v Lázních Poděbrady a v koncertní síni pražského Hlaholu. 

Vstupné na koncert v Zrcadlovém sále na zámku Dobříš je dobrovolné a výtěžek bude věnován na obnovu dobříšských varhan v kostele Nejsvětější Trojice v Dobříši. Sbírka probíhá od května 2015 a současný stav na transparentním účtu na obnovu dobříšských varhan činí 600 551 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám