Hlavní obsah

Paměť jsme my aneb Netradiční divadelní představení v nádražní hale

Novinky, Štěpánka Friedrichová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli 27. ledna se odehraje v centrální hale Masarykova nádraží od 19 hodin netradiční divadelní představení. Děti ve věku 10-17 let ztvární šest příběhů na téma holokaustu ze sbírky Paměť národa.

Foto: Štěpánka Friedrichová
Článek

Praha se tak letos poprvé připojí k evropským velkoměstům, která si tímto netradičním způsobem připomenou Mezinárodní den památky obětí holokaustu.

Patnáct dětí, z nichž některé navštěvují kroužky Stanice techniků Domu dětí a mládeže hl. m. Prahy, nazkoušelo s dlouholetou pracovnicí této organizace, Tamarou Pomoriški, divadelní představení, jehož příběhy vznikly na základě setkání dětí s pamětníky těchto strašných událostí - loučení s rodinou, odjezdy do neznáma, ukrývání před transportem v cizí zemi, věznění v koncentračním či pracovním táboře. 

Autentičnost představení podtrhne skutečnost, že děti, které v něm hrají, jsou ve stejném věku, v němž byli sami pamětníci, když do jejich života zasáhla druhá světová válka.

Ani místo nebylo vybráno náhodně – všichni pamětníci se v době války ocitli na nádraží, odkud putovali vlaky od svých rodin do neznáma – do cizích zemí, k cizím rodinám, některé do koncentračních táborů.

Projekt vznikl díky spolupráci neziskové organizace Post Bellum a Stanice techniků DDM hl. m. Prahy s nizozemskou organizací Theater Na de Dam. Ta přibližuje události druhé světové války formou divadelních představení dětí a mládeže od roku 2010. Podobná představení, která připomenou Mezinárodní den památky obětí holokaustu, se konají ve stejný den – 27. ledna – i v Budapešti, Berlíně, Kodani, Amsterodamu a dalších městech.

Představení je pro širokou veřejnost přístupné zdarma. Repríza se odehraje na tomtéž místě ve čtvrtek 31. ledna od 19 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám