Hlavní obsah

Památník písemnictví na Moravě v Rajhradě je lákavým turistickým cílem pro každého

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Památník, pobočka Muzea Brněnska, sídlí v nádherném, restaurovaném areálu benediktinského kláštera. Ti se vztahem ke kultuře a literatuře sem jistě nejmíň jednou zavítali. Osloví však a vzbudí hluboký dojem v každém, kdo rád poznává významná místa historie a krásu architektonického dědictví.

Foto: Památník písemnictví na Moravě
Článek

Klášter má historii sahající hluboko do minulosti. Celková přestavba zahájená v roce 1721 je dílem zbudovaným podle návrhu slavného architekta Jana Santiniho Aichla (1677-1723). Významnou stavbou je opatský chrám.

Návštěvníka upoutá již sama prohlídka impozantního barokního areálu, v němž se nachází stálá expozice a probíhají krátkodobé výstavy. Otevřena je také benediktinská klášterní knihovna. Klášter se otevřel veřejnosti v roce 2005. Památník je pro návštěvníky přístupný celoročně mimo pondělí (květen-září: 9 až 17 hod., říjen-duben: 8 – 16. hod.) Kromě stálé expozice jako vždy i v současné nabídce několik zajímavých výstav.

Výstava Knihovny benediktinských klášterů Broumov a Rajhrad představují historii řádu v Evropě s důrazem na Rajhrad a Broumov. Návštěvník se seznámí s jejich stavebním vývojem s akcentem na unikátní knihovny a výzdobu knihovních sálů. Výstava potrvá do 27. 10. 2019.

Do stejného data má trvání ta s názvem Skácelové – ke kořenům. Je věnována nejen nejznámějšímu z rodu básníku Janu Skácelovi a jeho mladšímu bratru výtvarníku Petru, ale méně známému literárnímu a výtvarnému odkazu jejich otce Emila Skácela. Z jeho nepublikovaných deníkových záznamů s kresbami a fotografiemi se odkrývá historie rodu.

Do 13. října možno s dětmi navštívit Kašpárkův svět pohádek.

Výstava přibližuje svět původních pohádkových příběhů, v nichž dobro vítězí nad zlem a nezištná pomoc druhým bývá odměněna. Nese podtitul Loutkohraní. Provázena je muzejně edukačními programy pro předškoláky a žáky prvního stupně ZŠ.

Památník písemnictví na Moravě pořádá i další akce, přednášky a besedy. Připomenutí si zaslouží jeho Informační zpravodaj Literka. První číslo vyšlo v lednu 2007. Vychází desetkrát do roka, v elektronické verzi si možno počíst na webových stránkách. I při nevelkém rozsahu je nejen dobrým informátorem o dění v Památníku. Je dobře a citlivě redigován, reflektuje i širší kulturní a literárního dění. Stal se tak drobným, avšak kvalitním kulturním časopisem Brněnska.

Památník písemnictví na Moravě pořádá řadu dalších akcí, přednášek a besed. Připomenutí zaslouží jeho Informační zpravodaj Literka. První číslo vyšlo v lednu 2007. Vychází desetkrát do roka, v elektronické verzi si možno přečíst na webových stránkách. I při nevelkém rozsahu je nejen dobrým informátorem o dění v Památníku. Dobře a citlivě redigován, reflektuje i širší kulturní a literárního dění. Stal se tak drobným, avšak kvalitním kulturním časopisem Brněnska.

Další informace o rajhradském Památníku písemnictví na Moravě na rajhrad@muzeumbrnenska. cz

Reklama

Výběr článků

Načítám