Hlavní obsah

Památník obětem střelby ve Fakultní nemocnici v Ostrava

Novinky, Josef Zajíc

Návrh Památníku obětem loňské střelby ve Fakultní nemocnici v Ostravě, při kterém zemřelo sedm lidí, vytvořil výtvarník Lukáš Dvorský. Porotci soutěže, kterou vyhlásilo město Ostrava v únoru, vybírali z šesti návrhů.

Foto: Zdroj MMO

Návrh výtvarníka Lukáše Dvorského

Článek

Památník bude dokončen do 30. listopadu, aby mohl být odhalen k prvnímu výročí tragické události, která připadá na 10. prosince. Umístěn bude před budovou fakultní nemocnice.

Tři účastníci výtvarné soutěže byli osloveni přímo, další tři porota vyzvala k vytvoření návrhů na základě jejich portfolií. Protože se jedna z původně oslovených umělkyň omluvila, byla nahrazena.

Do soutěže tak poslali své návrhy přímo oslovení umělci - Jan Šnéberger a Matěj Frank. Na základě dodaných portfolií byli dále vybráni - tým Karel Filsak a Peter Demek, Přemysl Jurák, Lukáš Dvorský a další tým Petr Szyrocki a Gabriela Maňáková.

„Hodnocení návrhů probíhalo v objektu Domu sester v Ostravě téměř celý den. Při prohlídkách porota posuzovala pozitiva i negativa jednotlivých návrhů v závislosti na lokalitě. Hodnocena byla nejen výtvarná stránka a citlivý přístup k události, ale také finanční a technická náročnost provedení a údržby. Po dlouhé diskuzi jsme vybrali jako nejvhodnější k realizaci návrh Lukáše Dvorského. Ocenili jsme, že je přímočarý a nenásilnou formou vystihuje tragiku události,” uvedl ředitel městského ateliéru MPPA Ondřej Vysloužil.

Porota se jednoznačně dohodla, že žádný z návrhů nemůže být bezvýhradně přijat. Všechny ukazují dílčí koncepční nedostatky. Protože žádný z návrhů není realizovatelný bez úprav, porotci se jednohlasně usnesli, že neudělí první místo.

„Rada města schválila návrh poroty. Realizováno bude dílo, které má vůči okolí správně zvolené měřítko a je v dialogu se stávající sochou Vladislava Gajdy. Ta představuje slunce, zatímco památník evokuje černou díru, tedy "mrtvé slunce". S autorem bude ještě projednáno dopracování detailů díla, například olemování včetně nápisů a umístění, čímž může být zdůrazněn celkový účinek pietního místa,” dodala rezortní náměstkyně primátora města Ostravy Zuzana Bajgarová.

Projekt na vznik pietního místa s památníkem ve veřejném prostoru u Fakultní nemocnice Ostrava iniciovalo město Ostrava a nemocnice. Soutěž organizoval městský ateliér MAPPA (Městský ateliér prostorového plánování a architektury). Podílela se na ni také Ostravská univerzita. Částka na jeho realizaci nepřesáhne částku 1,8 milionu korun. Příspěvek na realizaci díla poskytne město Ostrava, Fakultní nemocnice Ostrava a Moravskoslezský kraj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám