Hlavní obsah

Památník Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbrami oslavil 50 let od svého vzniku

Novinky, Tomáš Vašíček

V sobotu 20. června oslavil Památník Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbrami 50 let své existence. Při této příležitosti bylo vstupné pouze dobrovolné a pro návštěvníky byl připraven celodenní program - vyvrcholil večerním vystoupením Originálního hudebního divadla s představením Kouzelný Dvořák.

Foto: Filip Vašíček

Rusalčino jezírko

Článek

Památník jednoho z nejvýznamnějších českých hudebních skladatelů leží v malé vesnici poblíž Příbrami, kde Antonín Dvořák strávil více než 20 let svého života a měl zde prakticky druhý domov.

V roce 1878 nechal na místě dnešního památníku hrabě Václav Kounic (Dvořákův švagr) postavit zámek s rozsáhlým parkem. O šest let později Dvořák od svého švagra pozemek se špýcharem zakoupil a proměnil jej ve svůj venkovský domov - dnes Vila Rusalka.

V blízkosti památníku se nachází také známé malebné jezírko, nesoucí název po možná nejznámějším Dvořákově díle - Rusalčino. Místo je cílem mnoha turistů a snad již povinnou zastávkou školních exkurzí.

V den oslav byl pro návštěvníky připraven speciální program, od 10 do 17 hodin byly, nad rámec běžné expozice, vystaveny tři vzácné originály: Dvořákův dopis ze Spillvile do Vysoké správci vily Hodíkovi (7. 7. 1893), dopis Václava Kounice z Vídně A. Dvořákovi a kniha oddaných obce Třebsko se zápisem svatebního obřadu Dr. Václava Kounice s Josefínou Čermákovou a podpisem svědka Antonína Dvořáka (26. 11. 1877).

V nedalekém Třebsku byl od 15 do 18 hodin výjimečně zpřístupněn také kostel Nanebevzetí pany Marie.

V 19.45 začal hlavní bod programu - Originální hudební divadlo v Praze předvedlo svoje hudebně-dramatické vystoupení Kouzelný Dvořák a sólisté Národního divadla a Státní opery, kteří v představení účinkovali, sklidili právem velký potlesk od zhruba tří set spokojených diváků.

Po úplném setmění, chvíli před desátou hodinou večerní pak předvedla své audiovizuální představení skupina Lunchmeat, která za zvuku reprodukované Dvořákovy hudby oživila fasádu vily Rusalka a i přes určité technické obtíže sklidila zasloužený potlesk. Kavárna v areálu památníku měla v tento den prodlouženou otevírací dobu, a tak návštěvníci hojně využívali i jejích služeb.

Nutno doplnit, že speciálně připravená výstava, která dokumentuje padesátileté období existence památníku, jeho vznik, činnost, související aktivity i obnovu celého areálu zámku, bude návštěvníkům k dispozici až do 1. září každý den kromě pondělí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám