Hlavní obsah

Památné stromy vás zavedou na místa, o kterých jste dříve ani nevěděli

Novinky, Aleš Rudl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do čtvrtka 31. března mohou zájemci navštívit zajímavou výstavu, na které lze nasbírat spoustu tipů na netradiční procházky či výlety po pražské přírodě.

Foto: Aleš Rudl

Cedr atlaský v Praze 3 překvapí snad každého návštěvníka

Článek

Znáte chráněnou olši lepkavou u Sobína? Víte, kde hledat duby rostoucí na Pavím vrchu? Dovedete si představit památný cedr, který je v lokalitě Na Balkáně? Pokud rádi poznáváte nová místa, tak vám mohou být inspirací památné stromy, kterých můžete v Praze napočítat téměř dvě stovky.

Staří velikáni rostoucí v parcích, oborách, na hrázích rybníků, u kostelů a kapliček, ale i v ulicích, na okrajích lesa nebo v polích vytvářejí krajinné dominanty. Cesty za dřevinami jsou někdy snadné, jindy je jejich hledání obtížnější. Vždy však tato putování, která mají jasný cíl, jsou pozoruhodná a poučná.    

Chráněné stromy mají mnohdy i bohatou historii. O té se můžete dozvědět na informačních tabulích, které jsou umístěny u vybraných jedinců. Dobové fotografie, které text často doplňují, ukážou mohutný strom v mladším věku.

Podoba mnoha dřevin je zachycena na fotografiích na výstavě Seznamte se s památnými stromy Prahy, která probíhá v hale Škodova paláce pražského magistrátu v Jungmannově ulici. Na velké nástěnné mapě jsou všechny zakresleny, což ukazuje možnosti, kam se za velikány vypravit. Kdo dává přednost cyklistice, tak i ten si přijde na své. Na jiné mapě najde doporučené cyklistické trasy spojující památné stromy v okrajových částech města.

Máte-li na výstavu daleko nebo její návštěvu už nestihnete, tak veškeré informace o památných stromech Prahy najdete na webu www.prazskestromy.cz. V unikátní galerii stromů se můžete podívat na vyhlášené jedince v různých ročních obdobích nebo se tam dozvědět jejich přesnou polohu. V tipech na výlety jsou pro vás připraveny podrobně popsané vycházky nebo můžete využít některou z cyklistických tras. Stránky obsahují i mnoho dalších zajímavostí k tématu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám