Hlavní obsah

Památky a pohnutá historie v hlavní roli výpravy do Těšínského Slezska

Novinky, Vladimír Šmehlík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostravský klub Atlantik začal realizovat projekt Krajem a kulturou aneb Senior na cestách. Série celodenních komentovaných výletů začíná ve čtvrtek 18. dubna. Na účastníky čekají památky téměř zaniklých měst Orlové a Karviné nebo třeba prohlídka historického centra regionu - knížecího Těšína.

Foto: archiv

Staré náměstí v Orlové v době, kdy ještě bylo centrem města.

Článek

Dramaturgie klubu Atlantik se rozhodla vyjít vstříc seniorům a pomoci zkvalitnit jejich volnočasové aktivity. S podporou Městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz organizuje sérii celodenních komentovaných výletů. 

První z řady provede účastníky pohnutou historií Těšínského Slezska. V bezprostředním zázemí Ostravy tak navštíví kdysi významné a bohaté město Orlová resp. to co z města zbylo. Těžba černého uhlí téměř zapříčinila zánik původní Orlové. A tak v místě, které ještě relativně nedávno pulsovalo čilým ruchem, je dnes je pouhé torzo. Nad zdejším náměstím se ovšem dodnes tyčí monumentální dvouvěžový chrám Narození Panny Marie, který se jako zázrakem podařilo zachránit a dodnes je tak důstojnou dominantou širokého okolí.

To že pod orlovským kostelem stojí dodnes malá fungující cukrárna se zákusky prvotřídní kvality, vědí i na pražském Hradě. Orlovská cukrářka Karla Pětrošová je držitelkou mnoha významných kulinářských ocenění a na jejich laskominách si kromě českého prezidenta pravidelně pochutnával například i herec Radovan Lukavský. Věnečky, trubičky nebo špičky z cukrárny pod orlovským kostelem ocení i ostravští senioři. 

V sousední Karviné pak senioři navštíví českou raritu Kostel sv. Petra z Alkantary, kterému nikdo neřekne jinak, než šikmý. Kostel stojí v místě, kde kdysi bylo centrum města Karvinné, dnes stojí opuštěn na periferii, zasazen do člověkem vymodelované krajiny, která nahradila původní město. Kostel se vlivem poddolování propadl o neuvěřitelných 37 metrů níže, než původně stál a je velmi viditelně nakloněn. 

O pět kilometrů dál se účastníci ponoří do honosných sálů a pokojů empírového sídla hraběcího rodu Larisch-Mönnichů, zámek Fryštát v centru novodobé Karviné je skvostem, který při putování Těšínským Slezskem minout nelze. 

Celodenní výlet zakončí komentovaná prohlídka obou břehů města Těšína. Procházka Těšínem, zavede účastníky na Sachsenberg, k Prochaskově tiskárně i kavárně Avion, Zámecký vrch i těšínské Benátky. Putování městem na Olze zakončí první z celodenních výletů klubu Atlantik. 

Pro účast na výletech je nutné se zaregistrovat. Podrobnosti lze najít na www.klubatlantik.cz  

Reklama

Výběr článků

Načítám