Hlavní obsah

Pálavské vinobraní slaví 70. ročník řadou jubilejních novinek

Novinky, Jitka Sobotková

Mikulov bude od 8. do 10. září žít Pálavským vinobraním. Na letošní jubilejní ročník je vedle nabitého programu připraveno také několik novinek.

Foto: archiv město Mikulov
Článek

„Pálavské vinobraní patří mezi největší festivaly vína a každoročně přitáhne desetitisíce turistů z tuzemska i zahraničí. Nedokážeme si jej představit bez koncertů známých jmen, ale také folkloru, večerní pochodňové show, historického průvodu s králem Václavem IV. či výstupu na Svatý kopeček. Každý rok však chceme přijít také s něčím novým. Letos jsme se dohodli s Aqualandem Moravia, že každá vstupenka na vinobraní slouží zároveň jako poukaz 1+1 do akvaparku. Návštěvníci tak mohou spojit vinobraní s relaxací ve vodním ráji, případně přijet kdykoli do 15. listopadu, kdy končí platnost tohoto bonusu,“ láká David Gerneš, ředitel společnosti Mikulovská rozvojová, která akci pro město organizačně zajišťuje.

K Pálavskému vinobraní patří neodmyslitelně víno. „Chceme víno opět představit jako součást naší kultury. Rádi bychom návštěvníkům ukázali, jak inspirativní může být a kolika smysly je třeba k němu přistupovat, abychom mu porozuměli. Nově vznikl vzdělávací program Po stopách vinaře, při kterém návštěvníci lépe poznají práci a úsilí vinařů, než se víno dostane na stůl,“ zve Gerneš.

Mikulov je Mekkou nejen vína, ale díky výtvarnému sympoziu „dílna“ i moderního umění. Tento fakt inspiroval produkční tým vinobraní k vytvoření artové stěny na mikulovském zámku.

Irma Konešová, hlavní produkční festivalu, vysvětluje jejich nápad: „Inspirujte se Mikulovem s jeho panoramaty, slavnostním veselím či skvělým vínem a přijďte vyjádřit své dojmy z Pálavského vinobraní prostřednictvím barev a štětce. Přispějete tak ke vzniku tří velkoformátových obrazů, kde se na jednom plátně setkají vize a nápady, které v návštěvnících naše ‚město s vůní jihuʻ probudí. Každého zaujme jiný detail, každý má jiný styl a techniku. Dohromady tak vznikne koláž, která bude společným dílem všech, kteří si město a Pálavské vinobraní zamilovali. Budeme se na vás těšit v sobotu 9. září v čase od 10.00 do 18.00 hodin na východní terase mikulovského zámku. Vstup přes pokladnu zámku pod horním nádvořím.“

Jubilejní ročník přinese i speciální vydání novin. To představí historii vinobraní, do níž patří začátky pod Sirotčím hrádkem i socialistická etapa, přinesou také rubriky, v nichž slavné osobnosti vybírají tipy z letošního programu, starosta Mikulova Rostislav Koštial v rozhovoru zavzpomíná na svoje zážitky z vinobraní a zamyslí se nad jeho podobou do budoucna.

Celých sedm dekád vinobraní mapuje i nově připravovaná výstava Regionálního muzea v Mikulově s názvem 70´ Pálavské vinobraní 1947–2017, která se ohlíží za jeho historií. Vernisáž výstavy proběhne ve čtvrtek 7. září v 17 hodin na mikulovském zámku.

Reklama

Výběr článků

Načítám