Hlavní obsah

Pálavské vinobraní slaví 70. ročník řadou jubilejních novinek

Novinky, Jitka Sobotková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mikulov bude od 8. do 10. září žít Pálavským vinobraním. Na letošní jubilejní ročník je vedle nabitého programu připraveno také několik novinek.

Foto: archiv město Mikulov
Článek

„Pálavské vinobraní patří mezi největší festivaly vína a každoročně přitáhne desetitisíce turistů z tuzemska i zahraničí. Nedokážeme si jej představit bez koncertů známých jmen, ale také folkloru, večerní pochodňové show, historického průvodu s králem Václavem IV. či výstupu na Svatý kopeček. Každý rok však chceme přijít také s něčím novým. Letos jsme se dohodli s Aqualandem Moravia, že každá vstupenka na vinobraní slouží zároveň jako poukaz 1+1 do akvaparku. Návštěvníci tak mohou spojit vinobraní s relaxací ve vodním ráji, případně přijet kdykoli do 15. listopadu, kdy končí platnost tohoto bonusu,“ láká David Gerneš, ředitel společnosti Mikulovská rozvojová, která akci pro město organizačně zajišťuje.

K Pálavskému vinobraní patří neodmyslitelně víno. „Chceme víno opět představit jako součást naší kultury. Rádi bychom návštěvníkům ukázali, jak inspirativní může být a kolika smysly je třeba k němu přistupovat, abychom mu porozuměli. Nově vznikl vzdělávací program Po stopách vinaře, při kterém návštěvníci lépe poznají práci a úsilí vinařů, než se víno dostane na stůl,“ zve Gerneš.

Mikulov je Mekkou nejen vína, ale díky výtvarnému sympoziu „dílna“ i moderního umění. Tento fakt inspiroval produkční tým vinobraní k vytvoření artové stěny na mikulovském zámku.

Irma Konešová, hlavní produkční festivalu, vysvětluje jejich nápad: „Inspirujte se Mikulovem s jeho panoramaty, slavnostním veselím či skvělým vínem a přijďte vyjádřit své dojmy z Pálavského vinobraní prostřednictvím barev a štětce. Přispějete tak ke vzniku tří velkoformátových obrazů, kde se na jednom plátně setkají vize a nápady, které v návštěvnících naše ‚město s vůní jihuʻ probudí. Každého zaujme jiný detail, každý má jiný styl a techniku. Dohromady tak vznikne koláž, která bude společným dílem všech, kteří si město a Pálavské vinobraní zamilovali. Budeme se na vás těšit v sobotu 9. září v čase od 10.00 do 18.00 hodin na východní terase mikulovského zámku. Vstup přes pokladnu zámku pod horním nádvořím.“

Jubilejní ročník přinese i speciální vydání novin. To představí historii vinobraní, do níž patří začátky pod Sirotčím hrádkem i socialistická etapa, přinesou také rubriky, v nichž slavné osobnosti vybírají tipy z letošního programu, starosta Mikulova Rostislav Koštial v rozhovoru zavzpomíná na svoje zážitky z vinobraní a zamyslí se nad jeho podobou do budoucna.

Celých sedm dekád vinobraní mapuje i nově připravovaná výstava Regionálního muzea v Mikulově s názvem 70´ Pálavské vinobraní 1947–2017, která se ohlíží za jeho historií. Vernisáž výstavy proběhne ve čtvrtek 7. září v 17 hodin na mikulovském zámku.

Reklama

Výběr článků

Načítám