Hlavní obsah

Ovace vestoje pro Ondřeje Havelku a jeho Melody Makers během finále Festivalu F. L. Věka

Novinky, Dana Ehlová

Finále Festivalu F. L. Věka v podobě koncertu Ondřeje Havelky a jeho Melody Makers ve Společenském domě v Solnici, který se uskutečnil 5. listopadu, bylo velice vydařeným zakončením devátého ročníku.

Foto: Honza Ježdík

Ondřej Havelka a jeho Melody Makers v Solnici.

Článek

Program letošního festivalu zahrnoval osm koncertů špičkových sólistů i souborů a nabídl posluchačům ze širokého regionu prakticky to nejlepší z dané oblasti hudby. Po úvodním vystoupení varhaníka Adama Viktory a sopranistky Gabriely Eibenové v kostele sv. Prokopa v Přepychách následovaly koncerty v Deštném v Orlických horách, Dobrušce, Opočně a Solnici.

Představili se na nich postupně Komorní filharmonie Pardubice s dirigentem Lukášem Klánským a houslista Jan Mráček, dále Wihanovo kvarteto, varhaník Adam Suk, Barocco sempre giovane s dirigentem Robertem Lehrbaumerem, čerstvá držitelka Ceny Thálie Gabriela Beňačková a kytarista Lubomír Brabec, klavírista Jan Bartoš a v neposlední řadě Escualo Quintet se zpěvačkou Gabrielou Vermelho.

Do Solnice a tamního Společenského domu zavítal Festival F. L. Věka úplně poprvé, ale podle okamžitých ohlasů se rýsuje, že ne naposledy. O vystoupení Ondřeje Havelky a jeho Melody Makers projevili enormní zájem hudební příznivci nejen z Rychnovska a Náchodska, ale míst ještě vzdálenějších.

Zcela vyprodané hlediště si koncertní show Swing nyloného věku nadmíru užívalo od první až po závěrečnou skladbu. Více než dvouhodinová swingová nálož hudby prvních tří poválečných let, kdy  české bigbandy dosahovaly vynikající úrovně, nadchla snad každého, kdo přišel.

Během koncertu Ondřeji Havelkovi u pěveckého mikrofonu zdatně sekundovali jeho potomci Rozálie a Vojtěch. Skvělí hráči Melody Makers na jednotlivých postech orchestru se prezentovali při sólových výkonech, nechyběl humor i nadhled.

Výsledkem byly velké ovace vestoje a několik přídavků, které uzavřely nejen program závěrečného koncertu, ale i celý devátý ročník Festivalu F. L. Věka.

A co dál? Organizátoři opět s předstihem připravili dárkové poukazy, jež jejich majitelé v příštím roce vymění za abonentky na další, jubilejní desátý ročník festivalu a jež se v mnoha rodinách stávají hodnotným vánočním dárkem. Nabízí je Informační centrum v Dobrušce.

Reklama

Výběr článků

Načítám