Hlavní obsah

Otužilecké jaro aneb Ohlédnutí za závody zimního plavání

Novinky, Petr Spálenka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaro již definitivně zaklepalo na dveře a poslední tři závody Českého poháru zimního plavání jsou již minulostí. Přesto se za nimi ohlédněme. Informace poskytl Jan Šůcha, který hájí barvy plzeňských sportovních otužilců.

Foto: Petr Spálenka

Jan Šůcha při jednom ze závodů zimního poháru.

Článek

Začneme závodem v Bratislavě na překrásném jezeře Zlaté Piesky. Tohoto závodu se zúčastnil za Plzeň jediný plavec Milan Antonín Čečil. Na trati 750 m si ve vodě teplé 5,5°C vyplaval 13. místo. Pro toto místo byl nutný čas 19 minut a 23 sekund.

Další závod se konal v areálu lomu Rumchalpa nedaleko Nové Paky. Tam ještě 31. března vodní plochu pokrýval led a organizátoři do poslední chvíle zápasili s jeho odstraněním. Díky čerstvě odstraněné ledové ploše měla voda krásné 4°C. Tohoto závodu se zúčastnila Martina Frýbertová, která odstartovala na trati 250 m. Vyplavala si v čase 5:59 min. krásné 4. místo. Dále Milan Antonín Čečil si na vzdálenosti 750 m doplaval pro 42. pozici v čase 16:23. Nejrychlejší plzeňský borec Jan Šůcha tuto vzdálenost uplaval v čase 12:11, což stačilo na 17. místo.

Poslední díl seriálu závodů se odehrál na Hané v malebné vesničce Zářičí na průzračném rybníku. Zde si při krásném jarním počasí s teplotou vzduchu 18°C a vodou vyhřátou na 8,5°C dalo dostaveníčko na 180 plavců.

Za plzeňský oddíl reprezentovali čtyři plavci. Veronika Šůchová i přes zranění kolene dokázala zvítězit na trati 250 m v čase 4:42 min. Další startující Eva Krupičková si na stejné vzdálenosti doplavala pro 4. místo. Postačil jí na to čas 6:06 min. Jan Šůcha na trati 750 m nedokázal atakovat stupně vítězů a dokončil tak na 4. místě v čase 13:40 min. Jako poslední plzeňský borec Milan Antonín Čečil dokázal, že i kilometr pro něj není překážkou, a doplaval na 43. místě v čase 23:53 min.

Po vyhlášení výsledků posledního závodu sezóny následovalo další vyhlášení, a to celého Českého poháru, při kterém se sbírají body za celou sezónu.

Největší úspěch zaznamenala Veronika Šůchová, která jako dorostenka s celkovým počtem 417,5 bodu dosáhla na třetí příčku. Jan Šůcha s celkovým počtem 3740 bodu patří k nejlepším plavcům plzeňského oddílu a v celkovém součtu bodů skončil osmý. Hned za ním s 1778 body je Milan Antonín Čečil. Ten se ve své kategorii umístil na 25. místě. Třetí nejlepší plzeňský plavec je Ing. Petr Vaniš s 1595 body. Plzeňský klub v celkovém hodnocení skončil na 12. místě z 27 bodujících klubů. Tímto je sezóna 2017/2018 úspěšně ukončena a můžeme se těšit na tu následující.

V létě se plzeňští plavci chtějí zúčastnit několika dálkových plaveb, které jim poslouží i jako dokonalá příprava na novou sezónu 2018/2019. Byli by rádi, kdyby klub mohl přivítat mezi sebou více plavců a Plzeň se díky tomu opět dostala do kontaktu s ostatními předními plaveckými kluby Českého poháru, jako tomu bylo v minulosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám