Hlavní obsah

Otevřená výzva Pěstuj prostor představí nejzajímavější nápady

Novinky, Alena Lochmannová

Z více než stovky podnětů na zlepšení života v Plzni vybírala odborná porota druhého ročníku komunitní výzvy Pěstuj prostor ty nejzajímavější. Vybrané náměty, se kterými přišli sami Plzeňané, dostanou ve spolupráci se společností Plzeň 2015 šanci na realizování.

Foto: Plzeń 2015, o.p.s.

Pěstuj prostor je hlavním komunitním programem společnosti Plzeň 2015, o.p.s. zaměřeným na veřejný prostor.

Článek

Pěstuj prostor je hlavním komunitním programem společnosti Plzeň 2015, o.p.s. zaměřeným na veřejný prostor. Program se skládá z několika částí: vzdělávací části, realizační části a otevřené výzvy pro malé změny v plzeňském veřejném prostoru, jejímž smyslem je zapojit občany do zlepšování města Plzně.

Výzva běží průběžně a jednou za rok proběhne vyhodnocení shromážděných podnětů. Součástí výzvy je nabídka grantové podpory těm projektům, jejichž předkladatelé mají zájem je realizovat. V rámci programu se podařilo v loňském roce zrealizovat 32 akcí pro veřejnost, kterých se zúčastnilo přes 1300 návštěvníků.

„Naším záměrem je, aby se lidé s námi podělili o nápady, jak vylepšit prostředí, ve kterém žijí. Část podnětů z 1. ročníku už se podařilo uskutečnit, například se za přispění dobrovolníků z celého světa zušlechtila Zapomenutá zahrada poblíž Boleveckých kolejí. Jsme rádi, že i ve 2. ročníku se objevily velmi podnětné a mnohdy originální myšlenky,” uvedl Marek Sivák ze společnosti Plzeň 2015, který má program Pěstuj prostor na starosti.

V letošním roce se v rámci výzvy Pěstuj prostor sešlo ve třech kategoriích celkem 102 podnětů. V první polovině února z nich ty nejzajímavější vybírala sedmičlenná odborná porota, která více než osm hodin diskutovala o přínosu jednotlivých nápadů pro veřejný prostor a komunitu a o možnostech jejich naplnění. Autoři vybraných podnětů budou vyzvání k předložení žádosti o grant, případně jim bude nabídnuta pomoc při dalším rozpracování jejich projektů.

„Zaslané podněty nejprve posoudí odborná porota. Autoři vítězných podnětů mohou získat grant, nebo jim společnost Plzeň 2015 pomůže nápady rozpracovat a získat pro spolupráci místní obyvatele nebo městskou správu. Ani podněty, které nebyly vybrány, nemusí zapadnout. Projekt Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015 nabízí řadu nástrojů pro další podporu podnětů – od projektu Městské zásahy přes umělecké rezidence a dobrovolnické dny až po crowdfundingový portál Everfund,” doplnil Sivák.

Mezi nejzajímavější podněty mimo řady dalších patří například projekty Zelená zastávka, Mapa neoficiálních cyklotras, Papírenský park lidem a dětem, Bolevecký statek - jak oživit jedinečnou památku?, Chybějící schody do vody nebo Kavárna s půjčovnou loděk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám