Hlavní obsah

Osvědčený projekt pomáhá dětem na Mladoboleslavsku

Novinky, Jiří Hofman

Desítkám rodin z Mladé Boleslavi a okolí hrozí odebrání dětí do dětských domovů. Důvodem je špatný prospěch, zanedbaná hygiena nebo výchovné problémy. Specializovaný projekt nyní hledá a odstraňuje příčiny výchovy přímo v dotčených domácnostech.

Foto: Jiří Hofman

Pracovníci Respondea působí také na školách při prevenci šikany nebo při vzdělávání ve finanční gramotnosti.

Článek

Síla boleslavského projektu Pomoc rodinám spočívá ve spojení státního úřadu s neziskovou organizací. Jako mezičlánek mezi Orgán sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) a rodinu tu vstoupila nezisková organizace Respondeo.

Její pracovníci jednají v zájmu dětí, pomáhají s ní plánovat postupy a plnit požadavky OSPODu. Zároveň slouží jako nejbližší partner pro vyjednávání se školou a dalšími institucemi. K rodině mají totiž blíž než úředníci a navíc mohou pomoci s řešením složitějších situací.

„Ve Středočeském kraji fungujeme jako občanská poradna. Ukazuje se, že když své zkušenosti a odborníky zapojíme ve prospěch dětí přímo v rodinách, má to překvapivě dobré výsledky,“ přibližuje myšlenku vedoucí pracovník Respondea David Kyncl.

Rodiny totiž trápí podobné problémy, jako klienty občanských poraden – dluhy, složitosti s bydlením, se zaměstnáním, rodinné spory… Často na situaci pak doplácí děti, protože rodiče místo řádné výchovy řeší své problémy a nemají na potomky čas.

Respondeo má navíc k dispozici kromě sociálních pracovníků a právníka i vlastní psychology, kteří dokáží odhalit skryté příčiny rodinných a vztahových problémů.

„Plánujeme projekt rozšiřovat i na další lokality Středočeského kraje, protože z našeho pohledu se velmi osvědčil,“ představuje záměry Kyncl.

Z nedávné doby připomíná příběh desetileté Katky. Její rodina trpěla neustálými sousedskými spory a problémy s domovníkem. Když se k tomu přidaly dluhy, přestávali se rodiče Katce věnovat. Ta pak začala zanedbávat školu a připadala si odstrčená.

„Během čtyřměsíční spolupráce se situace s bydlením a financemi stabilizovala. V rodině skvěle zafungovala i psycholožka – jak ve vztahu ke Katce, tak ve spolupráci s rodiči. Bylo důležité, aby rodina zase začala fungovat jako celek a věnovala dítěti potřebné zázemí. Půl roku od prvního kontaktu je Katka opět v pořádku a v bezpečí rodiny,“ uzavírá pracovník Respondea.

Projekt probíhá díky podpoře Fondu pro nestátní neziskové organizace a je financován grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska.

Reklama

Výběr článků

Načítám