Hlavní obsah

Ostrovačice vysvětlují turistům, co symbolizuje jejich heraldický znak

Novinky, Šárka Petruželová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrovačice na Brněnsku pomáhají turistům nahlédnout do tajů heraldiky. Městys se zapojil do projektu Heraldická místa, který návštěvníkům měst a obcí zajímavou a poutavou formou představuje obecní znaky i historii míst, které navštíví.

Foto: Alerion

Smaltovaná cedule se znakem Ostrovačic a unikátním QR kódem propojí turisty s informacemi o historii místa a významu znaku

Článek

Jak celý projekt funguje? Zapojeným městům a obcím vytvoří heraldická kancelář Alerionu medailonek na stránkách www.heraldickamista.cz, kde poutavou a zajímavou formou popíše historii i samotný význam znaku. Na význačném místě v obci pak umístí smaltovanou tabuli se znakem obce a unikátním QR kódem, skrze který budou návštěvníci po načtení do svého chytrého telefonu přesměrováni na již zmiňovaný medailonek.

Když se moderní nástroje propojí s tisíce let starou disciplínou

Ostrovačice mají novou tabuli umístěnou na budově radnice na náměstí Viléma Mrštíka. „Do projektu jsme se zapojili proto, že se nám líbí celá jeho idea, tedy protkat Českou republiku heraldickou poznávací stezkou a ukázat historii míst z trochu jiného – heraldického – úhlu pohledu, který dokáže být pro návštěvníky a turisty mimořádně zajímavý a poutavý,“ říká starosta Ing. Tomáš Hájek.

„Ostrovačicko bylo osídleno již v mladší době kamenné. První zpráva o území obce je datována k roku 1048 v souvislosti se založením benediktinského kláštera v Rajhradě u Brna, první písemná zmínka pochází z roku 1255. Znak městyse Ostrovačice pak vychází z původních starých pečetí. Pečetní znamení si Ostrovačice zvolily z vinné révy, která kdysi byla velmi důležitou zemědělskou plodinou. Heraldické tinktury znaku jsou zlatá (tj. žlutá) a zelená, která představuje barvu naděje, obnovy, zemědělství, venkova, krajiny lesů, luk a polí i odpočinku a rekreace,“ poodkrývá starosta obce, co vše se díky projektu mohou návštěvníci dozvědět.

„Věříme, že díky této hezké osvětě pomůžeme ukázat turistům mnoho historických zajímavostí a třeba inspirujeme i další města a obce, aby se touto milou formou prezentovaly,” dodal.

Znaky měst a obcí vyprávějí příběhy

Městské a obecní znaky jsou jako šperky. Nejenže zdobí veřejná prostranství, ale i té nejmenší vísce propůjčí punc jedinečnosti a výlučnosti.

„Díky heraldickému znaku se obec prezentuje navenek. Jednoduchá symbolika krásně umělecky ztvárněná mnohdy hovoří sama za sebe a poukazuje na to, čím je místo charakteristické,“ říká majitel brněnské heraldické kanceláře firmy Alerion Tomáš Pokorný.

„Heraldika je věda, která se po tisíce let vyjadřuje totožným symbolickým jazykem a má svá ustálená pravidla. Dlouhé období ovšem stála stranou i kvůli režimu, který v českých zemích vládl. To se ovšem mění, heraldika se postupně ze zaprášených archívů dostává na světlo světa a veřejnost se o její poselství zajímá. Věříme, že i náš projekt tomu pomůže.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám