Hlavní obsah

Ostrov Malta posloužil jako kulisa ve Hře o trůny

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kultovní seriál Hra o trůny byl v první sérii natáčen i na středozemním souostroví Malta. Malinká Malta je plná překvapení, od přírodních scenérii po nepřeberné množství kulturních památek. Osmý nejhustěji osídlený stát světa tvoří ostrovy Malta, Gozo a Comino.

Foto: Vratislav Konečný

La Valletta

Článek

Okno podlehlo přírodě

Kvůli přírodě i památkám si Maltu vybrali filmaři ve Hře o trůny, seriálu, který slaví úspěchy po celém světě. Bohužel velká vápencová brána Azurové okno, jedno z turistických lákadel na ostrovu Gozo, se 8. března 2017 vlivem povětrnostních podmínek zřítilo do moře. V prvním díle se tu točila svatební scéna.

Gozo je nádherný ostrov,  najdete tu množství prehistorických památek, a i když se nazývá Victoria, místní mu říkají Rabat. Jako celé souostroví je tu hodně vyprahlo, ale určitě sem stojí za to trajektem dopravit. Okolí zříceného okna je navíc rájem potápěčů a surfařů. A Modrá jeskyně je divem přírody.

Nedobytná Valletta

Hlavní město La Valletta je architektonickým skvostem. Johanité, zvaní maltézští rytíři, z něj po odchodu z Rhodu učinili velkou pevnost, která za 2. světové války odolávala blokádě jako Leningrad.

Malta odolala i obléhání Turky, které se zapsalo do dějin jako Velké obležení Malty v roce 1565 – pomník teto události stojí na náměstí před katedrálou. Po obřích masakrech nakonec Turci odtáhli, byla to jejich první velká porážka. Měla význam pro ostatní křesťanské země, že Osmané nejsou neporazitelní, byť mají obrovskou pozemní i námořní armádu.

Město je přehlídkou historie. Najdete tu vojenské muzeum, jedno z největších děl na světě v pevnosti Rinella, ale i operační místnosti, kde se plánovalo vylodění Spojenců na Sicílii a dále v Itálii.

Jsou tu galerie, skvostné sbírky ve Velmistrovském paláci, kde je mnoho uměleckých děl. Proslulé jsou maltské církevní svátky doprovázené mohutnými ohňostroji.

Ve Hře o trůny představovala Valletta Královo přístaviště, povětšinou nepřístupná pevnost Ricasoli Rudou baštu. Město je jednou velkou pevností, nejhezčí výhledy i na Velký přístav jsou z hradeb.

Tiché a hlučné město

Dalšími kulisními městy je dvouměstí Mdina a Rabat. Při návštěvě Mdiny, přezdívá se jí Tiché město, budete mít dojem, že se procházíte obřími kulisami paláců, kostelů. Zavřená okna, dveře. Auta sem mohou jen výjimečně. V místní katedrále sv. Petra a Pavla je takový zájem o sňatky, jsou prý mimořádně požehnané, že se čeká až sedm let na obřad. To už vyžaduje trpělivost obou snoubenců.

Také zde se točily záběry z Králova přístaviště, Rabat je hlučný, plný života, naprosto odlišná lokalita. Kostelní zahrada u svatého Dominika posloužila také k natáčení.

Další lokace

V San Anton Palace v Attardu sídlí maltská vláda, jeho zahrady se využily v souvislosti s Rudou baštou.

Hodně scén s Khai Drogem a Daenerys, kde se jednalo o Dothraky, pochází u útesů Mtahleb, leží asi půlhodiny cesty autem od Mdiny.

Malta má hustou autobusovou sít, ale nejlepší je půjčit si auto, tím se dostanete všude. A jelikož jsou tu úzké uličky, tak ale raději menší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám