Hlavní obsah

Ostravští senioři si doplňují vzdělání ve virtuální univerzitě třetího věku

Novinky, Josef Kubíček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Senioři se čím dál víc ve větší míře i počtu zapojují po odchodu do důchodu do dalšího studia a vzdělávání. Je to dáno tím, že po ukončení aktivní pracovní činnosti mají najednou mnoho volného času, který se snaží tímto způsobem vyplnit, na druhé straně je jejich cílem získat a nabýt další vědomosti z různých oborů, odvětví a oblastí života.

Foto: Josef Kubíček

účastníci kurz MS office

Článek

Před vánočními svátky proběhla poslední lekce studujících seniorů ve Virt U3V (virtuální univerzita třetího věku) při přírodovědecké fakultě Ostravské univerzity, kteří byli účastníky kurzu MS office a ovládání PC pro pokročilé, ve kterém se blíže a podrobněji seznámili s operačním systémem Windows, programy Word, Excel a další. Tímto byl ukončen zimní semestr.

Bylo třeba včas se připravit na další, proto byla již v předstihu vystavena ing. Zdeňkou Telnarovou, Ph.D. na stránkách Ostravské univerzity nabídka kurzů na letní semestr 2017. Co se v ní objevilo?

Je tu kurz Jakub Jan Ryba - pozoruhodná postava českých dějin nejen hudebních s lektorkou MgA. Janou Ryškovou, dále Potraviny pohledem a pod drobnohledem chemika s lektorkou Mgr. Janou Prášilovou. Dalším je Praktická dendrologie s lektorem ing. Tomášem Turečkem, ředitelem botanické zahrady v Ostravě a Česká poezie 20. století s lektorkou doc. Ivou Málkovou.

V pokračování práce s počítačem proběhne kurz s názvem Nejen hledání s Googlem s lektorem RNDr. Martinem Žáčkem. Samozřejmě budou pokračovat kurzy angličtiny pro začátečníky i pro pokročilé.

V činnosti UKS (univerzitního klubu seniorů), který je součástí Virt U3V, se na sklonku roku objevila přednáška doc. Jiřího Švece na téma Problém s radonem v bytech a domácnostech, dále pak přednáška Mgr. Knoba na téma Historie hornictví na Ostravsku, která se uskutečnila ve filmovém centru Cineport v areálu bývalého dolu Hlubina. Završením akcí klubu byla hojně navštívená komentovaná prohlídka Katedrály Božského Spasitele.

V lednu již proběhla hodnotící schůze činnosti UKS, po ní následovala přednáška na téma Čínská medicína. Nabídka témat v zimním semestru byla bohatá, z kurzů se dalo podle záliby vybrat a také účast tomu odpovídala. Lze věřit tomu, že i do nastávajícího semestru se bude hlásit mnoho seniorů z důvodu nejen široké, ale i zajímavé nabídky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám