Hlavní obsah

Ostravský výtvarník Antonín Gavlas opět vystavuje

Novinky, Petra Veselá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Známý a oblíbený ostravský výtvarník Antonín Gavlas v těchto dnech pořádá svou další výstavu. Na ní můžete spolu s ním levitovat.

Foto: Antonín Gavlas

Ostravský výtvarník Antonín Gavlas má další výstavu.

Článek

Výstavu s názvem Levitace můžete až do 17. června navštívit ve Slezskoostravské galerii na Těšínské ulici v Ostravě.

Na této výstavě můžete obdivovat nejen obrazy, ale také smalty a hlavně autorovy fotografické koláže, ve kterých se navzájem zrcadlí snovost, fantastično a tajemství. Tyto bezesporu velmi zajímavé fotografické obrazy vznikají digitální úpravou původních fotek a s reálným motivem už nemají mnoho společného.

Vytvářejí představu nových dimenzí, iluze světelných chrámů, průniky vzdálených světů, ve kterých se vznášejí – levitují – symboly naší reality.  

Ostravský výtvarník Antonín Gavlas má za sebou desítky výstav nejen u nás, ale také v zahraničí. Jeho malířská díla jsou charakteristická používáním ojedinělé voskové malířské techniky enkaustiky, která pochází ze starého Egypta. 

Autor zpracovává různá témata, ztvárňuje krajiny, figury, detaily přírody. Zpravidla jsou výsledkem jeho práce poloabstraktní kompozice složené ze stylizovaných útržků vnějšího světa. V jeho dílech jde většinou o podivný, neskutečný prostor, složený v autorově fantazii z geometrických obrazců a přírodních struktur.

Celková kompozice je tvořena prolínáním několika rovin a obrazy často působí jako průhled do tajemného, snového prostoru, vtahujícího diváka do kosmických dálek lidské fantazie.

Antonín Gavlas se však kromě malby věnuje i dalším výtvarným technikám, hlavně keramice a fotografii, ale také plastice a smaltu.

Navíc je i organizátorem různých projektů – založil mezinárodní sochařské sympozium v Ostravě-Plesné, sympozium smaltu ve Vítkovicích nebo organizoval ve Slezskoostravské galerii před dvěma roky úspěšnou výstavu ostravských výtvarníků nazvanou „Ostrava z druhé strany“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám