Hlavní obsah

Ostravský Extreme novoroční maratón přivítal běžce i jejich psí doprovod

Novinky, Josef Zajíc

Jedna z prvních sportovních akcí v roce, kdy je Ostrava Evropským městem sportu 2014, proběhla 2. ledna v Bělském lese. Aktivní Extreme Baláž team Ostrava uspořádal již 5. ročník Ostravského Extreme maratonu. Vedle hlavního závodu se měli možnost zájemci přihlásit na půlmaratón, čtvrtmaratón a caniscross.

Foto: Josef Zajíc

Ostravská Extreme novoroční maraton. 2.1.2014. Roman Baláž vysvětluje trať.

Článek

Ve sportovním areálu v Bělském lese bylo slyšet štěkání psů připravených své páníčky dobrovolně a nadšeně doprovodit na trasu caniscrossu, který společně s hlavním běžeckým závodem pro ně uspořádal sportovní oddíl Extreme Baláž team Ostrava.

Pátého ročníku hlavního závodu se zúčastnilo 11 zájemců, z toho jedna odvážná žena. Na trať půlmaratónu (20,1 km) se vydalo 11 účastníků, z toho 3 ženy, které běžely se svými psími miláčky. Čtvrtmaratón (10,550 km) absolvovalo 16 závodníků, z toho pět dvojic - tedy závodník a jeho pes. Celkem se sešlo na náročný závod v lesním prostředí Bělského lesa 38 závodníků.

Roman Baláž, ředitel závodu, hlavní rozhodčí a stavitel tratí, vedl trasu po cestách, pěšinkách v lese tak, aby se trať neustále měnila a byla pro závodníky zajímavá. Nejprve vysvětlil záludnosti křížení tratě a postěžoval si, že ihned po vytýčení okruhu 5030 metrů dlouhého se našel „aktivní” člověk, který značení sundal, nebo prostě předělal. Pořadatelé vše dali do pořádku a tak v 10.15 hodin bylo odstartováno.

Psi se dali do sprinterského pohybu a ještě se stačili mezi sebou „kočkovat”. Páníčci je museli krotit,.

Na 10,550 km v caniscrossu doběhl nejrychleji Roman Baláž se svými dvěma pejsky v čase 40:01 a v kategorii žen vyhrála Adéla Esentiérová s jedním psem v čase 44:19 min.

Na stejně dlouhé trati vyhrál Radim Karfůnek z SSK Vítkovice v čase 40:00 minut. Ženskou kategorii suverénně vyhrála Monika Blahutová z Petřvaldu u Nového Jičína - 59:33 minut.

I při půlmaratónu běželi psi. Vyhrála Tereza Szturzová z Karviné s pejskem Čojkim - 1:56,31, před Lenkou Rychlíkovou z Karviné s pejskem Arletou - 1:57,20, a třetí v pořadí Adrianou Slezákovou z Těrlicka se svým psím svěřencem Arionem - 2:09,49.

Na stejné vzdálenosti bez psa zvítězil šestnáctiletý Marek Vávra v čase 1:36,59 - reprezentoval Ves nad Ostravou.

Hlavní závod na 42,195 km absolvoval nejrychleji Milan Roudnický z Varnsdorfu v čase 3 hodiny 15 minut a 50 sekund před Tomášem Ulmem z Prahy - 3:34,50, a Petrem Janků z Ligy 100 Olomouc - 3:35,31.

Jediná žena, která se na maratónskou trať vydala, Veronika Svobodová zaběhla 42,195 km za 4:09,20 a nechala za sebou i pár mužů. I ona do Ostravy přijela z Varnsdorfu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám