Hlavní obsah

Ostravský Dům umění hostí tři architektonické výstavy

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 4. dubna v 18 hodin uvedl ředitel Galerie výtvarného umění v Ostravě Jiří Jůza tři architektonické výstavy v Domě umění v Ostravě. Fotografie Milana Pitlacha staveb světoznámého architekta Le Corbusiera, dále výstavy Architektura znějící hudbou a Nábytek pro historická divadla od Radima Ulmanna.

Foto: Josef Zajíc

Výstava v Domě umění. Milan Pitlach uvádí výstavu Le Coubusier/ Chandigarh. 4.4.2013

Článek

První expozice s názvem Le Corbusier * Chandigarh přestavuje dílo mezinárodně uznávaného architekta s civilním jménem Charles-Édouard Jeanneret Gris.

"Ostravská prezentace se soustředí na Chandigarh, "nové" město indického státu Paňdžáb. Město, které obdobně jako Niemeyerova Brasilia, vzniklo na zelené louce," uvedl Tadeáš Goryczka, organizátor výstavy. "Takto zvoleným tématem i obdobnou formou prezentace, která představuje fotografie Milana Pitlacha a skici Corbusiera, chceme připomenout pětileté výročí působení Kabinetu architektury na půdě ostravského Domu umění v rámci Galerie výtvarného umění v Ostravě," dodal.

Expozice pojmenovaná Architektura znějící hudbou představuje návrhy budov určených pro komorní koncertní účely. Výstava představuje soubor fotografických koláží, které přibližují na 40 reprezentativních objektů z celého světa zasvěcených hudbě. Expozice je doplněna modely a projekty Evy Jiřičné a Jana Kaplického.

Výstava Nábytek pro historická divadla seznamuje veřejnost s prací architekta a designera Radima Ulmanna. Radim Ulmann je autorem řady realizovaných návrhů i nerealizovaných prototypů zařízení českých divadel. Pro přední česká historická divadla, například pro Stavovské divadlo v Praze, navrhoval historické parafráze sedadel, která se snoubí s pojetím interiérů. Je autorem sedadel Klimešova divadla v Mostě a i interiéru Divadla Jiřího Myrona v Ostravě.

Další výstavy v rámci festivalu Archikultura 2013 budou v Ostravě k vidění ve Výstavní síni Sokolská 26, Ostravském muzeu, Antikvariátu a klubu Fiducia, Slezskoostravské galerii, Galerii Kruh, galerii Cooltour, Domě knihy Librex, Knihovně města Ostravy a v budově společnosti Intozia.

Výstavní sály jsou otevřeny v úterý až neděli od 10 do 18 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám