Hlavní obsah

Ostravský Cooltour na vlně performing arts

Novinky, Vladimír Šmehlík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Multižánrové centrum Cooltour uvádí ozvěny festivalu nového divadla Malá Inventura. Dramaturgyně a produkční taneční sekce Eva Friedlová přivezla do Ostravy výjimečná díla nového divadla. V pátek 5. dubna ohromila ostravské publikum Miřenka Čechová s tanečně vizuální inscenací S/He Is Nancy Joe.

Foto: Petr Macháček www.cooltourova.cz

Miřenka Čechová v Cooltouru

Článek

Nadšený aplaus v ostravském Cooltouru sklidila Miřenka Čechová se svým projektem S/He Is Nancy Joe. "Tanečně vizuální představení generace ovlivěné street artem, hip hopem a komiksem s transgenderovou tematikou. Představení bylo úspěšně prezentováno v New Yorku a Washingtonu a americká kritika je zařadila mezi největší počiny současného tance za rok 2012" uvedla k představení Eva Friedlová, dramaturgyně Taneční sekce Cooltouru.

Multižánrové centrum Cooltour patří k nemnoha českým nezávislým uměleckým centrům, která pravidelně nabízí progresívní dramaturgii v oblasti performing arts. Ostravští diváci tak mají jedinečnou možnost objevovat nové formy a styly scénického zpracování ať už v oblasti pohybového a fyzického divadla, tance, multimediálních i jiných projektů. V dubnu Cooltour udělal ve své dramaturgii prostor pro Ozvěny pražského festivalu Malá Inventura.

Festival Malá inventura, který pořádá český kulturní network Nová síť, již jedenáct let nabízí to nejlepší na poli nového divadla v České republice. Pozornost je každým rokem zaměřena zejména na projekty nominované domovskými scénami festivalu (Studio Alta, Alfred ve dvoře, Nová scéna ND, Divadlo Ponec, Experimentální prostor NoD, Studio hrdinů, MeetFactory, Divadlo Archa). 

Další představení z Malé inventury proběhne v Cooltouru ve čtvrtek 11. dubna. Půjde o scénické dílo uměleckého seskupení Handa Gote Prales. "Ohniskem zájmu uměleckého seskupení Handa Gote je mimolidský svět a jeho reflexe ve scénickém umění. Prales nepřináší překvapivé odpovědi na žádné otázky. Spíše než divadelním představením se snaží být hlubině ekologickým mystériem, střetem kultury s přírodou," uzavřela pozvání Friedlová. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám