Hlavní obsah

Ostravské centrum rané péče sídlí na nové adrese

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Centrum rané péče bylo slavnostně otevřeno v nové, krásné budově se zahradou a novým vybavením ve středu 15. května za přítomnosti novinářů a hostů. Všechny uvítala ředitelka pobočky Společnosti pro rannou péči v Moravskoslezském kraji Vladimíra Salvetová.

Foto: Josef Zajíc

Centrum rané péče v Ostravě na Rodinné ulici v Městském obvodu Ostrava - JIH. Vyšetřovna.

Článek

Ředitelka Vladimíra Salvetová přítomné informovala, že ročně najezdí terénní poradkyně přes 35 tisíc kilometrů za rodinami s dětmi, které mají jakékoliv zrakové postižení.

„Naše pomoc spočívá i v tom, aby příchod dítěte s postižením nevyvolal krizi v rodině, která pak může končit umístěním dítěte do ústavní péče. Například dítě se zvlášť závažným zrakovým postižením, pokud nedostane potřebnou podporu, nerozvíjí se hmat a další součásti osobnosti, zaostává v psychomotorickém vývoji. Tomu se dá předejít. Odborná péče musí přijít včas. Staráme se, aby matka ani rodina nezůstala izolovaná, aby i okolí situaci zvládlo, jak nejlépe to jde,” informovala Vladimíra Salvetová.

Podle informací Mgr. Kristiny Mezníkové, koordinátorky projektů Společnosti pro rannou péči z pobočky Ostrava, odborné terénní poradkyně jezdí za rodinami s dětmi se zrakovým postižením i do těch nejzapadlejších vesniček Moravskoslezského kraje.

V roce 2018 navštívily 103 rodiny v severomoravském regionu. V rodinách vedly 524 konzultací, vyřešily přes 800 telefonických a e-mailových dotazů rodičů, zapůjčily desítky hraček a pomůcek.

„Služba rané péče je klientským rodinám poskytována bezplatně, což ovšem neznamená, že nic nestojí. Náklady na službu jsou z dotačních programů Moravskoslezského kraje, měst a obcí, kde naše terénní pracovnice zasahují. Financovány jsou ze 70 procent. Zbytek získáváme sami, oslovujeme nadace, firemní i osobní dárce. Jakákoli podpora je pro nás - potažmo především pro ty děti - velmi cenná,” dodala Vladimíra Salvetová.

V praxi to probíhá tak, že poradkyně rané péče dojíždějí do rodin s dětmi se zrakovým hendikepem přímo domů a v bezpečném prostředí instruují rodiče, jak mohou dítě rozvíjet, jak s ním komunikovat, jak upravit domácí prostředí nebo jaké hračky a pomůcky využívat. Dokážou poskytnout také sociální poradenství či další informace a kontakty.

Služba rané péče je určená rodinám s dětmi ve věku od narození do sedmi let. Rodinám je poskytována zdarma.

Společnost pro ranou péči, pobočka Ostrava, nově sídlí v Rodinné ulici 2719/57.

Ostravské centrum rané péče funguje v regionu už od roku 1994 a je jediným pracovištěm v Moravskoslezském kraji, které se specializuje na pomoc rodinám s dětmi s postižením zraku. Před přestěhováním se do nových prostor Centrum rané péče Ostrava sídlilo v centrálním městském obvodu Moravská Ostrava a Přívoz na Havlíčkově nábřeží číslo 38, vedle Mostu Pionýrů, který překlenuje řeku Ostravici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám