Hlavní obsah

Ostravská zoologická zahrada nabídla přitažlivý program i jako odměnu za vysvědčení

Novinky, Josef Zajíc

V pátek 1. února měli žáci základních a středních škol pololetní prázdniny. Pracovníci ZOO Ostrava proto na uvedený den připravili pro návštěvníky řadu komentovaných krmení.

Foto: Josef Zajíc

Při komentovaném krmení se Kateřina jen koukala. ZOO Ostrava 1.2.2013

Článek

Páteční den 1. února byl pro děti velmi atraktivní. Nemusely vstávat a chystat se do školy. Rodiče se nemuseli starat, zda děti mají vše v pořádku, zda mají úkoly a na přezutí papuče.

To v zoologické zahradě se žije pořád stejně. Zvířátka totiž prázdniny nemají. Mají ovšem hodné ošetřovatele a ošetřovatelky - ti se o ně postarají ve dne i v noci a když mají hlad, tak jim dají najíst. Nejvíc se starají o mláďata.

"Za rok 2012 jsme odchovali množství vzácných druhů zvířat, které jsou v přírodě ohrožené, jsou v prvoodchovu v rámci ostravské ZOO nebo jsou v ojedinělé v lidské péči. Mimo jiných druhů byl odchován: gibon bělolící, pardál obláčkový, varan papuánský, žirafa Rothschildova, hulman posvátný, makak lví, mandril nebo rys karpatský. Také byli do naší ZOO přivezeni k chovu: štěkoun kamerunský - pestré africké prase, prase visajánské - vzácné filipinské prase a kočka cejlonská - jedna z nejmenších divokých koček," informovala Šárka Kalousková, tisková mluvčí ostravské ZOO. "Na naše zvířata a expozice, o které se starají pečlivě všichni ošetřovatélé, se v roce 2012 přišlo podívat téměř 435 tisíc návštěvníků," dodala.

Za odměnu za vysvědčení se děti mohly podívat, jak se krmí hroši. Hroši jsou velká zvířata žijící převážně ve vodě. V zoologické zahradě jsou odkázáni na své ošetřovatele. Když nastalo komentované krmení, děti netrpělivě pozorovaly dění. Hroši se dívali na své diváky a občas se proplavali - a zase koukali. Hrošici Kateřině se ven nechtělo a děti byly zklamané. Hroch samec přece jenom dostal hlad a šel si na svého ošetřovatele otevřít hubu. Ten toho využil a hodil mu do chřtánu celý pecen chleba. Hroch udělal chlamst a spokojeně trávil.

U tygrů to bylo akčnější. Ošetřovatel Jiří Štěrba všem přítomných vysvětlil kdy, jak a čím se krmí tygři ussurijští. V ostravské zoo v současné době chovají staršího samce Taroka, kterému je již 17 let, o něco mladší samici Máju a tygříka Eltona. Je to jeden z trojčat tygrů Edy, Elvise a Eltona. Elton je již velký a tak 5. února bude cestovat do ZOO v Anglii.

Takových zajímavostí bylo v pátek 1. února v zoologické zahradě v Ostravě samozřejmě víc. K vidění byla i další komentovaná krmení a na příští dny se chystají zábavné a poučné akce a projekty.

Do zoologické zahrady v Ostravě je možné se dostat z Náměstí republiky trolejbusem č. 104. Otevírací doba je v únoru od 9 do 17 hodin. Vstupné v zimním období je pro dospělé 80 Kč, pro děti a důchodce 50 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám