Hlavní obsah

Ostravská nej vzbudila zájem i za hranicemi regionu

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Před několika dny se na frekventovaných místech Ostravy objevily nepřehlédnutelné poutače, které upozorňují na ostravská nej. Iniciátoři tím hlavně na sociálních sítích vyvolali během několika dní zajímavou diskusi, která překročila i hranice Ostravy.

Foto: Ostrava je nej

jedním ze zajímavých nej je Nová radnice s nejvyšší radniční věží v ČR - i na ni se mladí nadšenci snaží poukázat

Článek

S nápadem přišla skupinka mladých lidí, která chtěla probudit v Ostravácích zájem o místo, kde žijí, a o jeho zajímavé unikáty. „Záměrem bylo vyzdvihnout nejen stavby a místa, ale třeba úspěchy na sportovním poli, slavné rodáky a různé jiné fenomény, jako je třeba Stodolní ulice, baníkovští fanoušci, nebo třeba různé rarity,“ uvedla Kristýna Kaňoková, jedna z iniciátorek projektu.

„Překvapila nás aktivita lidí, kteří nám nejen posílají tipy na zajímavá nej, ale vyměňují si i názory a dokonce některá nej i urputně brání a obhajují. Dokonce nám psali z Brna, že nám fandí a sami by chtěli něco podobného udělat i v rámci jejich města,“ doplnila.

Z původní jednoduché myšlenky - vnášet mezi lidi informace o zajímavostech města - se projekt postupně rozšířil do řady aktivit (např. komunikace na FB profilu Ostrava je nej, web, billboardy, velké poutače atd.), na jejichž realizaci se nyní podílí spousta dobrovolníků. Jak ale uvedla Kaňoková, bez podpory soukromých subjektů by se projekt nikdy nezrealizoval: „Nápad je jedna věc a jeho realizace věc druhá. My jsme ale měli štěstí, že se nám podařilo dohodnout s vedením obchodního centra Avion Shopping Park, kterému se náš nápad zalíbil, a rozhodli se ho podpořit.“

Věděli jste, že v Ostravě je:

jediná normálně rozchodná tramvajová jednokolejka v ČR? Tramvajová trať Ostrava-Poruba – Kyjovice-Budišovice je jednokolejná s výhybkami, má normální rozchod (1435 mm) a je jednou ze čtyř meziměstských tramvajových tratí v ČR a poslední jednokolejná tramvajová trať v pravidelném provozu.

nejteplejší kopec v ČR? Hořící halda Ema se nachází v oblasti Slezské Ostravy na pravém břehu řeky Ostravice. Tvoří ji miliony tun vytěžené hlušiny z ostravských dolů a počátky jejího založení pravděpodobně sahají do doby před rokem 1920. Halda stále pracuje, proto z ní vyvěrají bělostné obláčky plynů obsahující zejména oxid siřičitý. Její povrch je neustále zahříván vnitřními procesy – uvnitř hořící haldy dosahuje teplota až 1500 °C.

nejvíce propadlý hrad v ČR? Slezskoostravský hrad se v důsledku těžby v uhelných slojích přímo pod ním totiž propadl o 16 m. Hrad je dnes v majetku města, které je v roce 2004 zachránilo před zchátráním. Je také opředen celou řadou pověstí o ukrytých pokladech, které hlídal u dveří stojící muž se železnou palicí, aby každému případnému zloději rozbil hlavu. Jako na jiných hradech i tady prý existovala bílá paní. Bíle oděná žena s hořící svíčkou v levé a zlatým klíčem v pravé ruce se zjevovala pouze tehdy, měl-li někdo z rodiny majitele hradu zemřít.

Více na facebook.com/ostravajenej nebo www.ostravajenej.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám