Hlavní obsah

Ostravská knihovna přivítala autory komiksového seriálu Čtyřlístek

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čítárna dětského oddělení Knihovny města Ostravy uspořádala v pátek 22. března pro děti besedu s Lucií Němečkovou a Jaroslavem Němečkem, autory světoznámého komiksu Čtyřlístek. Beseda byla u příležitosti premiéry divadelní adaptace příběhu zvířecích přátel v Divadle loutek pod názvem Čtyřlístek zasahuje.

Foto: Josef Zajíc

Městská knihovna Ostrava. Autoři Čtyřlístku Lucie a Jaroslav Němečkovi. Ve výřezu 1. číslo, které vyšlo v roce 1969 22.3.2013

Článek

Knihovna města Ostravy je tvořena Ústřední knihovnou a 26 pobočkami na území města Ostravy. Je nositelem titulu Městská knihovna 2010.

Statistiky uvádějí, že v roce 2012 všechny pobočky Ústřední knihovny navštívilo 447 875 čtenářů, kteří si vypůjčili zhruba 1 825 000 různých dokumentů a knih. Důležité je, že téměř jedna třetina jsou registrovaní čtenáři z řad dětí a mládeže.

Říká se, že děti přestávají číst. "Není pravda, že nečteme, nebo přestáváme číst. Čteme jen trochu jinak, vyhledáváme jiný druh četby. Více se čte populárně naučná literatura a oblibu získávají i elektronické knihy. Každý knihovník vám řekne, že důležité je, aby nepřestávaly číst hlavně děti a aby těm nejmenším četli rodiče. Pracovníci knihoven nenechávají nic náhodě a snaží se připravovat pro děti, mládež, popřípadě i rodiče doprovodné akce a soutěže. Příkladem byla i beseda s autory komiksového seriálu Čtyřlístek," uvedla Miroslava Mikušková, vedoucí půjčovny Ústřední knihovny v Ostravě.

V pátek ve 14 hodin byl malý sálek čítárny dětského oddělení MKO zaplněn do posledního místečka malými dětmi a jejich rodiči. Potleskem přivítali autory Čtyřlístku Lucii Němečkovou a Jaroslava Němečka. Spolu s nimi  besedovali autoři divadelní adaptace Čtyřlístek zasahuje Jana Pithartová, dramaturg DLO a režisér a výtvarník scény Marek Zákostelecký.

Slova se ujal Jaroslav Němeček. Dětem řekl, že první číslo časopisu Čtyřlístek vyšlo již v roce 1969 a je po něm stále velká sháňka. "I já doma to první číslo nemám. Takže kdybyste mi chtěli první, druhé, třetí a čtvrté číslo někdo darovat, tak okamžitě beru!" prohlásil s úsměvem autor a kreslíř seriálu. Mimo jiné také sdělil, že na aukcích se čísla Čtyřlístku vydražují občas téměř i za 20 tisíc korun.

Lucie Němečková dětem prozradila, jaké to bylo, když se jejich postavy seriálu začaly "rodit". První byla na světě psí fenka Fifinka. Pak přišel zajíc Pinďa a prasátko Bobík. Poslední jméno dostal nejchytřejší - vynálezce a rozumbrada Myšpulín.

Po hodinové besedě nastal čas na autogramiádu. Oba autoři vytrvale podepisovali knihy, časopisy i volné kreslící čtvrtky, na které pan Němeček každému dítěti nakreslil jednu z figurek ze čtveřice hrdinů.

Po kresleném filmu Čtyřlístek ve službách krále se tak děti v Ostravě a okolí mohou těšit na divadelní inscenaci  v Divadle loutek Ostrava Čtyřlístek zasahuje. První představení pro veřejnost je na programu v neděli 31. března od 10.00 hodin. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám