Hlavní obsah

Ostravská Industrial Gallery představuje tvorbu Zuzany Bartošové

Novinky, Josef Zajíc

Od úterý 5. února je v Industrial Gallery v Ostravě k vidění výstava Zuzany Bartošové - Cirkulace. Autorka, vystavuje nezvyklé objekty.

Foto: Josef Zajíc

Zuzana Bartošová, sochařka a tvůrkyně objektů a instalací - výstava Cirkulace.

Článek

Instalace v prostoru galerie s názvem Cirkulace se zabývá specifičností samotného galerijního místa.

„Celá instalace naráží na pomíjivost a neustálý koloběh kolem nás. Zaobírá se také problematikou absence materiality a její důležitosti v současné umělecké tvorbě. Technika 3D tisku je použita jako nástroj sochaře, který využívá k usnadnění práce, ale zároveň je limitován jejími možnostmi a testuje její hranice. Objekty a jejich velikost i podoba jsou úmyslně ovlivněny velikostí tiskové podložky a podléhají parametrům, které předurčí tisková plocha a nastavení tisku,” uvedla Zuzana Bartošová.

Objekty jsou ovinuty tenkým potrubím, z kterého na objekty teče voda. Voda se spouští na základě čidel, které reagují na návštěvníky. Před jejich očima se objekty, které jsou vytištěné z materiálu PVA (plastový materiál rozpustný ve vodě), pomalu rozpouštějí a v průběhu měsíce (výstava potrvá do 1. března) zcela zmizí.

„Postupné rozpouštění objektů pod dopadáním kapek vody a jejich následné zmizení je zamyšlení nad samotnou potřebou člověka po sobě zanechat stopu, která však často s postupem času úplně zanikne,” dodala autorka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám