Hlavní obsah

Ostravská galeristka byla oceněna Nadací Charta 77

Novinky, Jiří Bárta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý 9. října v Galerii G Charitního střediska Gabriel pro seniory v Ostravě-Zábřehu její galeristka Hana Papežová zahájila výstavu fotografií a videozáznamů Marty Vinárkové s názvem Indonésie. Dlouholetá galeristka zároveň převzala čestné uznání Senior roku 2018 udělené Nadací Charty 77.

Foto: Hana Papežová

Vernisáž výstavy fotografií Marty Vinárkové

Článek

Malířka a fotografka Marta Vinárková nevystavuje v Galerii G v Ostravě-Zábřehu své fotografie a obrazy poprvé, již v roce 2015 představila svoje fotografie i obrazy z cest po Asii a o dva roky později z Afriky. Tentokrát ji uvítala galeristka Hana Papežová již potřetí - vystavuje fotografie ze svých cest po Indonésii. Poté autorce položila několik zajímavých otázek, na které dostala podrobné odpovědi a při projekci videofilmu doprovázela dílčí záběry zajímavým výkladem.

Vernisáž byla oživena také hudební projekcí saxofonisty P. Práška. Několik desítek přítomných účastníků si pak s velkým zájmem prohlédlo vystavené fotografie, které zobrazují život obyvatel přírodní katastrofou sužované Indonésie.

Hezkým bonusem vernisáže se stal slavnostní akt předání ceny Nadace Charty 77 Senior roku 2018 galeristce Haně Papežové, která si ji ze zdravotních důvodů nemohla převzít osobně v pražském Divadle ABC, kde byla 30. září letošní ocenění nejaktivnějším seniorům předávána. Proto čestné uznání jí v zastoupení ředitelky Nadace Charta 77 Mgr. Boženy Jirků předal vítězný Senior roku 2017 RNDr. Jiří Bárta, který zdůvodnil nominaci H. Papežové na toto ocenění těmito mj. slovy:

„Hana Papežová pracovala jako pedagožka a ani v důchodu nesložila ruce do klína. Po ukončení studia na U3V na Ostravské univerzitě se stala jednou z iniciátorů vzniku Univerzitního klubu seniorů a jako jeho místopředsedkyně se aktivně podílela na řadě zajímavých vzdělávacích akcí. Díky ní vznikla úzká spolupráce UKS s Charitním střediskem Gabriel při Charitě Ostrava, v němž po mnoho let působí jako jeho galeristka.”

Mgr. Božena Jirků zaslala oceněné seniorce osobní dopis tohoto znění: „Vážená paní Papežová, posílám Vám diplom a velkou gratulaci k umístění v naší Ceně Senior roku 2018. Je mi moc líto, že jste se krásného odpoledne nemohla zúčastnit a věřím, že si to někdy vynahradíme. Setkání 30. 9. se konalo v Divadle ABC, kde byly předávány ceny a poté jsme všichni shlédli divadelní představení Vězeň na Druhé Avenue. V hlavní roli zazářila Simona Stašová, která je patronkou projektu Sensen/Senzační senioři. Těší mě, že se senzační senioři opravdu "rozmnožili" po celé republice, že získávají renomé ve společnosti. I Vy jste toho jasným důkazem. Chtěla bych Vám při této příležitosti poděkovat za Vaši aktivní činnost, za Vaši chuť pomáhat téhle společnosti a žít pokud možno naplno...”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám