Hlavní obsah

Ostravská fakulta se připojila k Týdnu vědy a techniky dvěma přednáškami

Novinky, Beáta Kapošváry

Přírodovědecká fakulta Ostravské univerzity se připojila k akcím v rámci Týdne vědy a techniky, který probíhal v první polovině listopadu 2012. Na Přírodovědecké fakultě byly realizovány dvě přednášky, které měly veliký ohlas a ukazují, že trend popularizace vědy směřuje správným směrem.

Foto: Beáta Sklářová

Michael Londesborough.

Článek

Setkání s Michaelem aneb Tajemství skryté v atomech

Známý a velmi oblíbený popularizátor vědy dr. Michael Londesborough, Ph.D. z Ústavu anorganické chemie AV ČR provedl hosty této přednášky zábavnou cestou za tajemstvím hmoty.

Dozvěděli se, jak ve snaze odhalit toto tajemství byla objevena také podstata chemických vazeb, jaderná energie a nutnost existence Higgsova bosonu. Higgsův boson je jediná elementární částice ze standardního modelu vesmíru, popisujícího základní částice a jejich interakce, kterou jsme zatím nepozorovali. Tato částice je zodpovědná za existenci hmotnosti, současně ale představuje jeden z nejzapeklitějších problémů moderní fyziky. 

Další téma, které přednáška řešila, byl způsob současného využívání energetických zdrojů člověkem a možnosti alternativního a ekologicky šetrného přístupu k energetické problematice. Michael posluchačům ukázal možnosti, jak lze energii získat alternativně a ekologicky šetrně, jak lze energií šetřit a jaké jsou možnosti aktivní ochrany životního prostředí.

Chemie lásky

Další netradiční vzdělávací zážitek byl realizován díky kombinované přednášce dvou významných osobností kulturního a vědeckého života. Prof. Martin Hilský z Univerzity Karlovy a dr. Michael Londesborough v netradičně komponovaném pořadu zkoumali lásku ze dvou naprosto jiných úhlů pohledu.

Nejprve lásku představil z pohledu chemie Michael Londesborough, který mimo jiné vysvětlil, jaká je role DNA ve vztazích a které látky ovlivňují výběr partnera i snahu o zachování rodu. Druhý pohled nabídl Martin Hilský, který nastínil všechny podoby lásky, jak je William Shakespeare zachytil ve svých Sonetech a dramatech.

Tato kombinovaná přednáška přinesla prostřednictvím dvou na slovo vzatých odborníků nejen zajímavé poznatky z oblasti literatury a přírodních věd, ale byla také vynikající ukázkou mezipředmětových souvislostí, které dnešnímu vzdělávání mnohdy chybí. Navíc oba aktéři svým vytříbeným smyslem pro humor dodali tomuto pořadu na atraktivitě. 

Přednáška ukázala, že lze zkombinovat dvě oblasti, které jsou na první pohled neslučitelné, je možné pozorovat všudypřítomný fenomén lásky z různých a někdy možná trochu nečekaných úhlů pohledu a je důležité věci vnímat v souvislostech, nikoli izolovaně. 

Akce byly realizovány také díky projektu OPVK Svět vědy - záhadný i zábavný (registrační číslo projektu CZ.1.07/2.3.00/35.0053), který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám