Hlavní obsah

Ostrava vyhlásila dotační program k 750. výročí první písemné zmínky o městě

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

29. listopadu uplyne 750 let ode dne, kdy olomoucký biskup Bruno vydal testament, ve kterém se poprvé píše o Ostravě. Toto datum je symbolicky pokládáno za den založení města Ostravy.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 22.2.2017 Dotační program k 750. výročí první písemné zmínky o městě.

Článek

V jubilejním roce město vyhlásilo dotační program na podporu kulturních projektů a akcí, které důstojným a atraktivním způsobem připomenou historii Ostravy. V rámci výzvy budou moci subjekty žádat o účelovou dotaci, příspěvkové organizace města a městských obvodů o příspěvek a městské obvody o transfer, a to na přípravu, realizaci akcí a projektů podle bližšího tematického vymezení.

Dotační program je konkrétně určen na přípravu a realizaci představení, dále na tvorbu děl inspirovaných historií Ostravy, výstavy, publikace, přípravu a realizaci přednášek a další aktivity, které souvisejí s historií Ostravy.

Na podporu projektů v rámci výzvy 750. výročí první písemné zmínky o městě je vyčleněna částka 850 000 Kč, maximální výše podpory na jeden projekt je 50 000 Kč.

Termín pro podání žádosti je od 27. února do 10. března do 13 hodin.

„O poskytnutí dotací, příspěvků a transferů rozhodnou orgány města nejpozději do konce dubna. Hodnocení žádostí a projektů se řídí Programem podpory kultury a zachování kulturního dědictví na území statutárního města Ostrava v letech 2017 - 2020. Projekty musí být ukončeny nejpozději do 31. prosince 2017. V rámci výzvy nemohou být předloženy projekty, které byly přihlášeny do výběrového řízení na poskytnutí dotací pro rok 2017,” informovala Andrea Vojkovská, tisková mluvčí ostravského magistrátu.

„V návaznosti na dobré zkušenosti z loňského roku při připomenutí 400. výročí od úmrtí Williama Shakespeara je nyní smyslem této výzvy vtáhnout do dění v rámci oslav co nejvíce subjektů a nabídnout jim prostor, v jehož rámci by svými aktivitami program obohatily. Mám za to, že by se vyhlašování dotačních programů spojených s konkrétními akcemi mohlo stát tradicí. V příštím roce se k podobné úvaze nabízí 90. výročí od úmrtí hudebního skladatele Leoše Janáčka, k němuž má naše město silný vztah,” řekl náměstek primátora pro kulturu Zbyněk Pražák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám