Hlavní obsah

Ostrava připravuje výstavbu stovek nových parkovacích míst

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Centrum Ostravy čeká postupná úprava řady parkovacích lokalit. Zahájena byla letos v září zpoplatněním parkování pod mostem Českobratrská na ulici Porážková. Postupně budou zanikat parkoviště na plochách, která jsou dlouhodobě podle územního plánu města určena k zástavbě.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 23.10.2018 Odstavné parkoviště Hlučínská. 135 míst. Realizace 2020 . Konečná zastávka tramvají č.11,14.

Článek

Město Ostrava navíc připravuje výstavbu parkovacích domů a Park and Ride parkovišť.

V širším centru města dojde v 1. čtvrtletí příštího roku k dopravním změnám a omezením, které přispějí k vyšší ochraně osob bydlících a sídlících v tomto území. V současnosti nezpoplatněné parkovací plochy budou zařazeny do režimu parkovací karty "A" a "R".

„Je v zájmu města, aby v centru žili lidé. Běžným životním stylem je v současné době vlastnictví nejméně jednoho auta a spíše dvou. Když chceme, aby v centru žily mladé aktivní rodiny s širším vozovým parkem, je nutné, abychom zajistili volná parkovací stání blízko jejich bytů, a to při zachování současných cen za parkovací karty,” řekl radní ostravského magistrátu Lukáš Semerák.

Cílenými kroky bude město Ostrava reagovat na postupný zánik současných míst k parkování, a to hlavně výstavbou nových parkovacích domů i zrychlením budování parkovišť Park and Ride. Intenzivně jsou v současné době připravovaná dvě P + R parkoviště na Hlubině - pro přijíždějící od Frýdku-Místku a Havířova.

Také v lokalitě Černý potok pro auta přijíždějící z Hlučínska. Všechna jsou naplánovaná v blízkosti a snadné dostupnosti MHD s dojezdem do centra Ostravy v řádech několika minut. Centrum parkování bude dovybaveno WC, půjčovnou kol a podobně.

Podle Lukáše Semeráka bude v příštím roce zahájena realizace parkovacího domu před Městskou nemocnicí Ostrava. Dokončován je investiční záměr pro parkovací dům na křížení ulic Porážková a Švabinského. Třetí parkovací dům vznikne u Plynárenské na křížení ulic Porážkova s ulicí Mariánskohorskou. 

„Odstavná parkoviště fungují prakticky v každém větším evropském městě. Rozdílná je ale jejich kapacita, která často nestačí poptávce. Parkování zde bývá zpravidla zdarma nebo jen za symbolický poplatek a se snadnou dostupností městské veřejné dopravy. Stejnou cestou se vydává i Ostrava,” dodal Lukáš Semerák.

Budoucí parkovací domy a parkovací místa:

Parkovací dům - Fifejdy - 481 míst - realizace 2021

Parkovací dům - ZOO Ostrava - 182 míst - realizace 2021-2022

Parkovací místa - Českobratrská - 157 míst - realizace 2020

Parkovací místa - Hlubina - 330 míst - realizace 2021

Parkovací místa - Hlučinská - 135 míst - realizace 2020

Parkovací místa - Kolonie Jeremenko - 150 míst - realizace 2020

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám