Hlavní obsah

Ostrava představuje svá největší nej

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co mají společného přírodní koupaliště v Porubě, Stodolní ulice, koleje VŠB nebo třeba Loutkové divadlo? Všechna tato místa a řada dalších v Ostravě se mohou pochlubit přídomkem nej. Většina z nich je fenoménem v rámci celé České republiky, některá jsou však výjimečná v mezinárodním měřítku.

Foto: Ostrava je nej

Obří červené poutače byly umístěny na frekventovaných místech Ostravy, aby upozornily kolemjdoucí na výjimečnost Ostravy a její zajímavá nej.

Článek

Upozornit hlavně Ostraváky, ale i návštěvníky města právě na největší, nejstarší, nejvyšší a další skvosty Ostravy se v těchto dnech snaží skupinka nadšených mladých lidí.

Ta rozmístila po Ostravě obří sedmimetrové červené poutače, aby v rámci svého projektu Ostrava je nej originální cestou vzbudila pozornost spoluobčanů a zapojila je na svém FB profilu do veřejné diskuse, z níž mohou vzejít i další, možná dosud neodhalená ostravská nej a kuriozity.

„Ostraváci většinou tyto unikáty míjejí v každodenním spěchu bez většího zájmu, aniž by si uvědomili, že se vlastně jedná o něco výjimečného, na co může být každý z nás právem hrdý,“ uvedla Kristýna Kaňoková, jedna z iniciátorek projektu. ”Proto jsme se rozhodli, že na ně poukážeme takovým trošku netradičním a vlastně nepřehlédnutelným způsobem,” dodala.

„Myšlenka vznikla už před několika měsíci při setkání s přáteli z jižní Moravy, kteří při své návštěvě Ostravy byli natolik vybavení informacemi o našem městě, že nás prostě uvedli do rozpaků. Začali jsme pak ve svém okolí zjišťovat, jak jsou na tom ostatní, a výsledky naší miniankety nás utvrdily v tom, že by se s všeobecným povědomím mělo něco udělat,“ podotkla s úsměvem Kaňoková. 

Přípravy projektu „Největší nej Ostravy“ byly zahájeny počátkem roku 2013, podílí se na něm pětice mladých lidí z Ostravska a vznikl ve spolupráci a za podpory několika soukromých subjektů. 

Víte, že...

...se ostravská Nová radnice se může pochlubit hned několika nej? Kromě toho, že je největší radnicí v ČR, patří mezi několik radničních budov s vlastní věží. A to ne ledajakou – radniční vyhlídková věž se svými 85,6 m je nejvyšší radniční věží u nás. K jejímu zdolání je třeba vyšlápnout 292 schodů, ale pokud nejste příznivci sportovních výkonů, můžete se svézt i výtahem. Opět unikátním - páternosterem z roku 1928, který byl naposledy renovován v roce 2004 v prvorepublikovém duchu. 

...právě v Ostravě byla nalezena nejštíhlejší soška venuše? Tzv. Petřkovická či Landecká venuše byla vytvořena před 22 000 lety z kusu krevele a je unikátní jak použitým materiálem, tak díky svým tvarům, které prozrazují spíše štíhlou a mladou ženu. O to, aby místo jejího nálezu – vrch Landek, bylo zapsáno do seznamu kulturního dědictví UNESCO, usiloval dlouhá léta i zachránce industriálních památek Stanislav Vopasek, kterému se to však až do jeho smrti v roce 2006 nepodařilo.

 ...se svou celkovou vodní plochou 41 200 m² je koupaliště v Porubě největším přírodním koupalištěm nejen v ČR, ale i ve střední Evropě. Svou velikostí připomíná spíš malou přehradu a pojme kapacitu až 15 000 lidí. Na vytvoření tohoto unikátu měli velkou zásluhu sami porubští obyvatelé, kteří zde údajně mezi lety 1958 až 1962 nadšeně odpracovali na 212 tisíc brigádnických hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám