Hlavní obsah

Ostrava má záměr postavit nový domov pro seniory

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na přibývající počet seniorů a nedostatek kapacit v domovech seniorů reaguje město Ostrava záměrem postavit v Ostravě - Hulvákách nové zařízení.

Foto: Josef Zajíc

Město Ostrava má záměr postavit nový domov pro seniory. Vedle Duhového domu Ostrava.

Článek

Zařízení vznikne v prostoru mezi ulicemi Sokola Tůmy, Klostermannovou ulicí a ulicí Duhovou. Téměř těsně vedle Duhového domu Ostrava v Ostravě - Hulváky. 

„Chceme vybudovat domov pro seniory a domov se zvláštním režimem s celkovou kapacitou 100 klientů, kterým kromě ubytování a stravování poskytneme i možnost lékařské péče," informoval náměstek primátora Zbyněk Pražák, řídící sociální péči.

Domov pro seniory bude neústavním typem zařízení, v němž klienti žijí v menších komunitách. Tomu odpovídá i architektonické řešení objektu. Domov je rozdělen do dvou bloků a třech nadzemních podlažích, které jsou propojeny ve středové části. V každém bloku je centrálně umístěné atrium, jehož prosvětlený prostor poslouží odpočinku a relaxaci.

„Pokoje klientů, 50 jednolůžkových a 25 dvojlůžkových, jsou většinou na prosluněných fasádách. Součástí jednolůžkových pokojů jsou lodžie, další pokoje jsou s terasami a také předzahrádkami,” dodal Zbyněk Pražák.

Okolí domova tvoří uzavřená zahrada s promenádou, jezírkem a lavičkami. Blízký lesopark Benátky pak nabídne možnost příjemných procházek.

Tento domov pro seniory patří k nejdůležitějším projektům Strategického plánu města Ostravy. Již nyní je prostor dostupný městskou hromadnou dopravou - trolejbusy, autobusy a tramvajemi.

Domov Ostrava - Hulváky: Kapacita - 100 míst, termín realizace: v polovině roku 2020.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám