Hlavní obsah

Ostrava hostila festival, který představuje u nás dosud neuvedené opery

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve dnech 25. - 28. června se v obou ostravských divadlech Národního divadla Moravskoslezského a Multižánrového centra Cooltour, za hojné účastni především mladých lidí, podruhé konal festival, který iniciuje vznik scénických děl i představuje soudobé opery u nás dosud neuvedené.

Foto: Martin Popelář

NODO Dny nové opery Ostrava. Petr Kotík Místrovská díla.

Článek

Festival NODO - New Opera Days Ostrava / Dny nové Opery Ostrava staví díla českých autorů do kontextu operní tvorby světových skladatelů, snaží se veřejnosti prezentovat vysoce umělecké hudební divadlo i odpovídat na otázky o smyslu dnešní opery.

„Letošní bienále uvedlo během čtyř dnů celkem pět představení: českou premiéru opery Rej rakouského skladatele Bernharda Langa, světovou premiéru opery Sezame, otevři se! Martina Smolky (včetně sobotní reprízy), světovou premiéru komorní opery Petra Kotíka Mistrovská díla, evropskou premiéru opery No no miya česko-kanadského skladatele Rudolfa Komorouse a v "pracovním procesu" dílo teprve 23leté čínské skladatelky Mojiao Wang Encounter / Setkání. Ta a další dvě premiéry byly objednávkou festivalu,” informovala za Ostravské centrum nové hudby Kristýna Konczyna.

„Opery byly inscenovány přímo v Ostravě a celý pracovní proces trval deset dní. Členové Ostravské bandy zkoušeli až 12 hodin denně, od rána do večera pracovala i skupina sborových zpěváků vedených sbormistrem Jurijem Galatenkem. Provoz v obou divadlech - v Divadle Antonína Dvořáka a Divadle Jiřího Myrona - běžel těsně před divadelními prázdninami naplno,” dodala Kristýna Konczyna.

Poprvé v historii festivalu se konal i doprovodný program: přednášky, video opera i hudební workshop pro děti. Doprovodný program vznikl ve spolupráci s Antikvariátem a klubem Fiducia i PLATO - platformou (pro současné umění) Ostrava.

NODO - Dny nové opery se konaly poprvé v roce 2012. Vznikly jako společný projekt NDM a Ostravského centra nové hudby v návaznosti na festival Ostravské dny. Uměleckými řediteli jsou Jiří Nekvasil a Petr Kotík, kteří prostřednictvím svých institucí nabídli naprosto jedinečný prostor pro vznik nových děl, konfrontací, diskusí i tvůrčí laboratoř zkoumající možnost opery dneška.

Příští NODO - Dny nové opery Ostrava se budou konat v roce 2016.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám