Hlavní obsah

Ostrava byla úspěšná v soutěži Chytrá radnice

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava získala v soutěži Chytrá radnice dvě první a dvě druhá místa. Bodovala se čtyřmi z celkem pěti projektů, které do soutěže přihlásila.

Foto: zdroj MMO

Ostrava se zúčastnila soutěže Chytrá radnice. Dvakrát zvítězila a dvakrát byla druhá. Cenu převzala Kateřina Šebestová.

Článek

Rozvoji konceptu Smart City v České republice se v rámci koordinačních činností v digitální agendě věnuje Úřad vlády České republiky.

S cílem inspirovat a současně motivovat i další města a obce k rozvoji digitalizace veřejné správy vyhlásil v roce 2017 první ročník soutěže Chytrá radnice. Soutěž podchytila, vyhodnotila a ocenila nejlepší chytrá řešení v oblasti veřejné správy a samosprávy využívající moderní digitální technologie.

Organizátoři vyhlásili projektové kategorie: Životní prostředí, Individuální doprava, Veřejná doprava, Energetika, E- Úřad a Průřezové projekty: Cena veřejnosti, Inovativní řešení, Celková chytrost města. 

Ostrava získala prvenství v kategorii E- Uřad za projekt FajnOVA tvorba Strategického plánu rozvoje města. Na druhém místě se umístily Březiny a na třetím místě Duchcov.

V kategorii Veřejná doprava uspěl Dopravní podnik Ostrava a. s. za využití bezkontaktních bankovních karet. Druhou příčku v této kategorii obsadil Liberec a třetí příčku Děčín.

V kategorii Energetika obsadila Ostrava druhé místo za projekt Obecní energetický systém, za prvními Kněžicemi a před třetím Moravskoslezským krajem.

Ostrava byla úspěšná i v soutěži v kategorii Životní prostředí. Odnesla si druhé místo SmogAlarm. První místo v této kategorii obsadilo Město Kolín za projekt Chytrý Kolín. Třetí se umístilo Nové Město nad Metují za projekt Testování služeb v oblasti elektrizované správy odpadového hospodářství

V projektové kategorii Individuální doprava vyhrálo město Třebíč za projekt Chytrá mobilita Třebíče. Druhé místo obsadilo město Zlín, projekt Informační panely Zlína a třetí místo Praha s projektem Nabíjecí stanice na elektroautomobily.

Byly vyhlášeny i Průřezové kategorie - Cena veřejnosti, Inovativní řešení a Celková chytrost města. 

Vyhlášení výsledků se konalo v pondělí 30. října v Lichtenštejnském paláci v Praze. Ceny za Ostravu převzala náměstkyně primátora města Ostravy Kateřina Šebestová, ředitel Dopravního podniku Ostrava a. s. Daniel Morys a za odbor strategického rozvoje Magistrátu města Ostravy Ondřej Dostál.

„V soutěži bojovalo celkem 64 přihlášených projektů a s potěšením můžu konstatovat, že ty naše se v silné konkurenci prosadily výrazně. Těší mě úspěch každého z nich. Ať už je to unikátní tvorba strategického plánu se zapojením 20 tisíc lidí nebo platba kartou v městské hromadné dopravě. Porotu zaujal také SmogAlarm a energeticky úsporný projekt v obvodu Krásné Pole. V realizaci projektů s chytrými technologiemi, které budou přínosné pro veřejnost a podnětné pro další města v České republice budeme v Ostravě samozřejmě pokračovat,” řekla náměstkyně primátora města Ostravy Kateřina Šebestová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám