Hlavní obsah

Osmá řezbářská dílna učila zájemce vyřezat misku z lipového dřeva

Novinky, Michal Mucha

Stalo se již tradicí, že každým rokem v červnu vyjíždějí členové občanského sdružení Tajemství života za lidmi různých skupin, aby předvedli kus umění v řezbářství a naučili zájemce vyřezávat misky z lipového dřeva. Tak tomu bylo i letos. Jako svoji základnu si pro letošek zvolili camping Baldovec.

Foto: Michal Mucha

Účastnice řezbářské dílny Veronika při práci na misce.

Článek

„Prostředí tu důvěrně velmi dobře známe a majitel a personál jsou nám velmi nakloněni a vycházejí nám v naší činnosti vstříc,“ uvedl předseda sdružení Michal Mucha. „Mohli jsme tak využít nabídek sportovních a volnočasových aktivit, které areál nabízí,“ dodal Mucha.

Práce se dřevem je úžasná. U misek se vystřídaly desítky dětí, z nichž skoro všechny držely dláto v ruce poprvé v životě. „Hrozně mě to bavilo, a i když jsem misku vyřezávala dva dny a měla jsem mozol na prstě, mám z hotové misky neskutečně dobrý pocit,“ svěřila se jedna z účastnic řezbářské dílny - Lenka z Brna.

„Snažíme se uspořádat každým rokem tento řezbářský workshop, i když je to čím dál složitější a finančně náročnější,“ poznamenala šéfka projektu a hlavní organizátorka Ivana Procházková. V termínu 18. až 22. června si mohly jak děti handicapované, tak z různých škol, včetně sportovních, vyzkoušet práci se dřevem.

„Velice mě překvapilo, že akční sportovci, jako jsou třeba hokejisté, vydrželi u řezby i několik hodin,“ prozradila nám čerstvě vystudovaná učitelka základní školy Zuzana, která plnila na řezbářské dílně roli instruktora. „Ráda jsem viděla děti zrakově postižené, které s námi byli i loni. Práce s nimi byla pro mne opět další životní zkušeností,“ dodala instruktorka.

„Zúčastňuji se řezbářské dílny jako řezbář a poslední roky jako odborný garant od počátku. Jsem přesvědčen, že myšlenka a obsah týdenních činností má svůj význam a své opodstatnění. Mnozí z účastníků workshopu tak třeba zjistí svůj skrytý talent,“ poznamenal řezbář a člen sdružení Ondřej Procházka.

"Třeba je toto řemeslo chytne, a dočkáme se v budoucnu nějakého uměleckého díla,“ doplnil s úsměvem jeho slova řezbář a dlouholetý instruktor Petr Pospíšil.

Poděkování patří Olomouckému kraji, který se finančně podílel na celém projektu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám