Hlavní obsah

Oslavy Sametové revoluce po 30 letech ve Frýdku-Místku

Novinky, Jana Matějíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos je tomu 30 let od událostí, které uzavřely kapitolu totalitního režimu v Československu a nastartovaly cestu ke svobodnějšímu životu. Důležité okamžiky Sametové revoluce přiblíží ve Frýdku-Místku třídenní celoměstská akce, plná divadelních představení i koncertů, pořádaných KulturouFM.

Foto: kulturaFM

30 let od Sametové revoluce

Článek

„Tak jako nejstarší generaci, která zažila válečné útrapy, mrzí, s jakou samozřejmostí bereme všichni skutečnost, že žijeme v míru, tak po 30 letech od Sametové revoluce zase další věkové kategorie podobně nahlíží na mladší generace, které si užívají veškerých výdobytků svobodné společnosti a neumí si dost dobře představit, co všechno z toho, co berou jako absolutně běžnou součást života, bylo před listopadem 1989 nemyslitelné. Proto pokládám za velmi užitečné, že se nám prostřednictvím KulturyFM podařilo dát dohromady takto bohatý program oslav Sametové revoluce po 30 letech, který má ambice posloužit tolik potřebné osvětě a přispět k tomu, abychom si vážili toho, v jaké zemi dnes žijeme,“ uvedl primátor Michal Pobucký.

„Podařilo se nám přes ministerstvo kultury získat finanční prostředky, které nám umožní věnovat se listopadovým událostem na vyšší kulturní úrovni. Určitě si připravený program najde své  publikum,“ věří Pavel Machala, který má ve městě kulturu na starosti.

V rámci tří dnů bude představena doba předrevoluční, revoluční a dojde i na oslavu přímo na náměstí Svobody.

„17. listopadu jsou na programu koncerty kapel na náměstí Svobody v Místku. Nejprve vystoupí frýdecko-místecké uskupení Děti revoluce. Koncertem kapely Petr Kalandra Memory Band vzdáme poctu Petru Kalandrovi, osobnosti, která v dobách komunismu přinášela českému posluchači americký folkrock, blues. Jeho strýc byl v 50. letech popraven komunistickým režimem v rámci procesu s Miladou Horákovou. Oslavy výročí Sametové revoluce na náměstí Svobody zakončí bluegrassová legenda a zakladatel skupiny Poutníci Robert Křesťan, který vystoupí s Druhou trávou," přiblížil program ředitel KulturyFM Rostislav Hekera.

Jubilejní výročí Sametové revoluce bude zakončeno slavnostní modlitbou za svobodu, kterou přednese místecký farář a děkan Daniel Vícha. V úplném závěru zazní Svatováclavský chorál v podání místeckého chrámového sboru Cantores Domini.

Reklama

Výběr článků

Načítám